Фото: Pixabay

Угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев'ятки" через Україну, — FT

Будапешт можуть виключити з оборонної ініціативи під назвою "Бухарестська дев'ятка". Це пов'язано з рішеннями угорської влади щодо блокування підтримки Україні

Як повідомляє Financial Times, посилаючись на власні джерела, лідери B9 проведуть сьогодні зустріч у Ризі. Зазначається, що Угорщина знову відмовляється підтримати проект заяви, з яким погодилися інші члени альянсу.

Варто додати, що "Бухарестська дев’ятка" або В9 була заснована у 2015 році. До оборонної ініціативи входять такі країни: Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Словаччина та Румунія. Відомо, що всі вони є колишніми членами Радянського Союзу або Варшавського договору, а наразі ці країни — члени НАТО та ЄС. Метою ініціативи є поглиблена військова співпраця між країнами та обговорення важливих питань стосовно політики безпеки.

Знайомі з ходом переговорів джерела видання наголошують, що дискусії про виключення Будапешта мають серйозний характер, та додають, що "ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі востаннє". Відомо, що на останніх засіданнях Угорщина наклала вето на спільні висновки держав, які були пов’язані зі збільшенням допомоги для України, а також на схвалення будь-яких кроків Північноатлантичного альянсу стосовно посилення військової підтримки Києва.

У виданні додають, що подібна тактика Будапешту щодо блокування допомоги Євросоюзу для України та переговорів про вступ Києва до альянсу призвела до того, що у багатьох європейських союзників "урвався терпець".

Нагадаємо, у травні видання Politico повідомляло, що Україна та група країн Європейського Союзу хочуть розпочати переговори про вступ до того, як Угорщина перейме головування у Раді ЄС 1 липня. Зазначається, що у Бельгії, яка наразі головує в ЄС, є побоювання, що угорський комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгеї може затягнути весь процес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.06.2024 16:21