Фото: Офіс президента України

"Україна буде в НАТО: Зеленський підбив підсумки візиту у Вільнюс

Уперше за час незалежності партнери сформували фундамент безпеки для України на шляху до НАТО. Це конкретні гарантії безпеки, які підтверджують найбільші сім демократичних країн світу — члени "Великої сімки".

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, повертаючись додому із Вільнюса, де завершився саміт НАТО. Він зазначив, що Україна ніколи раніше не мала такої безпекової основи, і це рівень "Великої сімки".

Україна буде в НАТО

Очільник держави наголосив, що за ці два дні саміту партнери прибрали будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО.

"Буде! Вперше не тільки всі члени Альянсу із цим згодні, але й відчутна більшість в Альянсі енергійно наближає це. Ніколи раніше слова "ви рівні серед рівних" для України від інших членів НАТО ще не звучали справді змістовно. Зараз усі розуміють: це факт. Рівні серед рівних. І ми обов’язково утвердимо цей факт нашою перемогою. Та вступом у НАТО", — наголосив він.

Подяка партнерам

Зеленський подякував партнерам, які у Вільнюсі "працювали заради єдності". Зокрема, Зеленський відзначив, що Україна, як і США, прагне надійного захисту для свободи. Важливо, що і Литва, і Нідерланди, і Словенія, і Албанія, і Ісландія, і представники інших країн наголосили, що Росія та російські воєнні злочинці повинні понести справедливе покарання за скоєне проти України. 

"Я дякую країнам і лідерам, які готують за кілька тижнів початок тренування наших пілотів на F16... Нідерланди, дякую! Дякую за надзвичайно вагоме лідерство у Європі. Даніє, дякую! Дякую за дуже конкретну підтримку! Сполучене Королівство... Ріші, пане Прем’єр-міністре, я дякую за допомогу й за констатацію, що на наступному саміті НАТО маємо зробити наступний крок. Україна вже серед рівних в Альянсі і має бути реальною частиною Альянсу. Франція і пан Президент Макрон... Я дякую за готовність робити все необхідне, щоб звільнити від окупантів усю нашу територію. Олафе, пане канцлере, дуже важливо бачити Німеччину серед союзників. Всі українці вдячні вам за додаткові "Петріоти" й ракети для них. Це захист життя, і Німеччина вже врятувала тисячі життів. Я дякую за готовність підтримувати нас аж до нашої перемоги над російським терором", — повідомив він.

Також Зеленський подякував італійцям "за принциповість" й анонсував новий безпековий пакет. Канаді він вдячний за обіцянку, що членство України в НАТО було досягнуте якнайшвидше. Польщі президент висловив подяку за "міцну й енергійну підтримку" на шляху України до НАТО.

"Пан Президент Ердоган і Туреччина... Він сказав сьогодні, що справді бачить, що Україна наближається до членства в Альянсі. Це багато означає. Я дякую! Дякую й за принциповий захист безпеки у Чорному морі... Туреччина робить історичні речі для нас усіх. Дякую Норвегії за відчутне лідерство, за всю ту підтримку, яка вже надана... Зараз є готовність Норвегії приєднатися до "Групи семи" і в гарантіях безпеки для України на шляху в НАТО. Дуже вдячний!" — сказав він.

Крім цього, Зеленський висловив слова подяки Португалії, Швеції, Нідерландам, Румунії, Греції, Чорногорії, Іспанії, Болгарії, Словаччині, Латвії, Люксембургу, Албанії, Бельгії, Північній Македонії, Фінляндії, Австралії та Японії. Згадав президент й про Угорщину: він подякував цій країні за те, що саміт був "цілком конструктивним".

"Я дякую, що мир і справедливість сьогодні стали ближчими, а Україна — міцнішою", — резюмував український лідер.

Гарантії безпеки для України: що вони передбачають

Під час саміту Київ отримав потужні оборонні домовленості та погоджену країнами "Великої сімки" Спільну декларацію підтримки України. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Гарантії безпеки від країн-членів НАТО передбачають:

  1. Допомога у захисті України та упередження нової агресії. Це передбачає постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки.
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни.
  3. Підтримка у притягненні РФ до відповідальності за агресію, подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців.

Сам президент Володимир Зеленський, резюмуючи саміт НАТО, заявив, що Україна стане наступним членом Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Росією. Він вказав, що отримав від зустрічі "великий позитив й підтримку. Також Зеленський додав, що розуміє умови членства нашої країни в НАТО.

Лідер України також визнав, що на етапі переговорів Україна хотіла змінити рішення, щоби йшлося лише про "безпекові умови" — однак Альянс на це не погодився. Попри це, Володимир Зеленський упевнений, що НАТО не буде затримувати вступ України з мотиву браку реформ.

Нагадаємо, раніше західна преса писала про те, що країни-члени НАТО не хочуть вступати у пряму війну з Росією, тому не поспішають із приєднанням України до Альянсу.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда висловив думку, що для його країни вступ України до НАТО буде важливим, оскільки Україна має потужну армію із бойовим досвідом. Дуда запевнив, що у разі прийняття НАТО рішення розпочати в Україні миротворчу місію, Польща, як відповідальний член Альянсу, його підтримає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.07.2023 01:30