Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Україна має право бити по Росії, бо це самооборона, — Столтенберг

Україна в цілях самооборони має право завдавати ударів по російській території. Йдеться про удари новітньою натівською зброєю. 

Про це у п'ятницю, 31 травня, під час міністерської зустрічі НАТО у Празі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, пише "Європейська правда". 

Столтенберг наголосив, що після початку повномасштабної російсько-української війни Київ має безумовне право захищатися за допомогою ударів по російській території. Ця потреба стала гострішою на тлі просування окупантів у напрямку Харкова.

"Україна має право на самооборону, і це включає удари по цілях на території Росії. Це стає ще більш нагальним на тлі відкриття нового фронту", — зазначив він.

За словами генсека НАТО, його переконання пов’язане з тим, що удари Збройних сил України по Росії мають оборонний характер. Окремо він відзначив те, що для ефективного захисту Україна має використовувати новітню натівську зброю.

"Україна повинна мати право завдавати ударів у відповідь, щоб захищатися. Ми очікуємо, що удари по Росії будуть здійснюватися відповідально", — сказав Столтенберг. 

Він додав, що все більше країн-членів Альянсу надають дозвіл Україні застосовувати надану зброю для ударів по російській території, але відмовився йти у деталі щодо того, які умови висуваються при цьому для ЗСУ.

Нагадаємо, 30 травня Єнс Столтенберг заявив, що зміцнення підтримки України стане одним із питань, яке обговорять лідери країн-членів НАТО під час липневого засідання Північноатлантичного альянсу. Йдеться про посилення координації допомоги в галузі безпеки та тренувань, а також багаторічних фінансових зобов'язань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2024 11:00