Єнс Столтенберг під час засідання Парламентської асамблеї НАТО в Софії. Джерело: nato-pa.int

Столтенберг пообіцяв поставити підтримку України на міцніший фундамент під час саміту НАТО

Зміцнення підтримки України стане одним із питань, яке обговорять лідери країн-членів НАТО під час липневого засідання Північноатлантичного альянсу. Йдеться про посилення координації допомоги в галузі безпеки та тренувань, а також багаторічних фінансових зобов'язань.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Його цитує видання The Guardian.

За його словами, під час засідання ухвалять рішення щодо інвестування в безпеку альянсу, зміцнення зв'язків із партнерами, а також посилення підтримки України.

Він додав, що виклики, з якими зараз бореться Україна, стають дедалі більшими та складнішими. Перемога країни залежить від рішучої підтримки з боку Північноатлантичного альянсу.

"Тому на липневому саміті НАТО ми плануємо поставити нашу підтримку на міцніший фундамент. В тому числі шляхом посилення нашої ролі в координації допомоги в галузі безпеки та тренувань, а також багаторічних фінансових зобов'язань", — додав генеральний секретар НАТО.

Зокрема, під час засідання порушать питання посилення співпраці з партнерами НАТО в Індо-Тихоокеанському регіоні. Мова йде про Австралію, Нову Зеландію, Японію й інших.

"На нашому завтрашньому засіданні на рівні міністрів закордонних справ ми також обговоримо, як подолати нестабільність у нашому південному сусідстві, в тому числі постійну загрозу тероризму", — зауважив Столтенберг.

Саміт НАТО запланований на 9-11 липня у Вашингтоні. Україна розраховує на ухвалення рішень з боку союзників щодо посилення протиповітряної та протиракетної оборони країни. Питання запрошення України до НАТО теж залишається на порядку денному, але зараз на ньому не фокусують надмірну увагу.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що міністри закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу детально обговорять пакет підтримки для України на 100 мільярдів євро. Зустріч відбудеться у столиці Чехії 31 травня перед липневим самітом Альянсу у Вашингтоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.05.2024 17:47