Роберт Фіцо та Денис Шмигаль. Джерело: Telegram-канал прем'єр-міністра України

Україна не продовжуватиме угоду з Росією про транзит газу, — Шмигаль

Україна не планує продовжувати договір про транзит газу з Росією після завершення терміну його дії. Адже в планах Києва — накласти якомога більше санкцій на країну-агресорку.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.

"Стратегічна мета України — накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо всі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з Росії", — наголосив Шмигаль.

За його словами, України розуміє гостру залежність деяких держав, зокрема, Словаччини, від цього ресурсу, але розраховує на поступову диверсифікацію постачань.

"Водночас Україна готова й надалі виконувати свої зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом і Договору до Енергетичної Хартії", — підсумував прем’єр-міністр України.

Як відомо, ще в серпні президент Володимир Зеленський підтвердив, що зараз усе ще залишаються чинним договори про транзит російського газу територією України. Однак надалі українська влада не планує продовжувати такі угоди з країною-агресоркою.

До цього, 5 жовтня, з’являлися повідомлення, що прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо має намір переконати Україну не припиняти транзит російського газу та нафти після завершення термін дії угоди з "Газпромом".

Нагадаємо, що очільник словацького уряду заявив, що його країна на 100 відсотків підтримує вступ України до Європейського Союзу. Водночас Братислава холодно ставиться до інтеграції Києва в НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.10.2024 15:51