Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: Ukraine Media Center

Україна планує великий обмін із Росією жінок-військовополонених, — Лубінець

Україна планує великий обмін з Росією. Під час цього процесу є ймовірність повернути багато жінок-військовополонених. Організувати це допомагають Об’єднані Арабські Емірати.

Про це заявив уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець на прес-конференції "Повернути — означає врятувати".

"Нам допомагають Об'єднані Арабські Емірати. Ми можемо це публічно сказати. Ми опрацьовуємо новий інструментарій, як захистити права військовополонених, поки вони залишаються в російському полоні", — сказав Лубінець.

За його словами, є дві категорії військовополонених, пріоритетні для повернення в Україну — важкопоранені та жінки. Однак Росія їх не повертає.

Раніше Лубінець заявляв, що в російському полоні перебуває 14 тисяч українських громадян. Лише під час окупації Київщини рашисти взяли у полон 600 цивільних. Він наголосив, що цивільні — найважча категорія населення для повернення. Адже згідно з міжнародним гуманітарним правом, Україна не може проводити обмінів між цією категорією громадян.

Нагадаємо, що понад 52 тисячі людей перебувають у розшуку від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів. Серед них — понад 3 676 зниклих дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2024 08:17