Юлія Свириденко. Джерело: Міністерство економіки України

Україна та Франція підписали грантовий договір на 200 млн євро: про що йдеться

У понеділок, 21 жовтня, Україна та Франція підписали грантову угоду про сприяння відновленню та підтримку критичної інфраструктури, а також пріоритетних секторів економіки України. Йдеться про загальну суму у 200 мільйонів євро.

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна". Журналісти зазначили, що підписи під документом поставили перша віце-прем'єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко та посол Французької Республіки в Україні Гаель Вейсьєр.

"Це 200 мільйонів грантів, які зможуть використати компанії у Франції та в Україні та місцеві органи влади для підтримання критично важливої інфраструктури та гірничодобувних робіт в Україні. Отже, міжурядову угоду підписано 7 червня. Сьогодні ж ми підписуємо угоду про фінансування", — сказав Вейсьєр під час підписання угоди в Києві.

Він пояснив, що наразі проекти для фінансування обговорює українська сторона, щодо них ухвалюють рішення, після чого їх прийме французька сторона. Незабаром після цього ці кошти можна буде використовувати. За словами посла Франції, реалізація проектів може розпочатися цього року, за декілька тижнів.

"Представлено багато проектів на суму понад 700 мільйонів євро, а є лише 200 мільйонів євро. Це означає, що французькі компанії готові бути тут активними, взаємодіяти з Україною, вони вірять у майбутнє України, як і ми. Тож це дуже надихає. Це дуже добре", — наголосив Вейсьєр.

Своєю чергою, Свириденко зазначила, що наразі не може назвати конкретних договорів, які реалізовуватимуться в межах угоди, оскільки треба дочекатися їх затвердження французькою стороною. За її словами, з українського боку учасниками договорів у межах угоди будуть переважно міністерства як центральні органи виконавчої влади, які ініціювали проекти.

Водночас вона наголосила, що всі проекти в межах підписаної угоди спрямовані на розмінування території України, а також сферу охорони здоров'я, підтримання критичної інфраструктури, водопостачання та енергетики.

"За домовленістю сторін, з огляду на всі ці виклики, пов'язані з енергетикою, ми хочемо, щоби щонайменше 60 мільйонів євро з цієї суми спрямували на підтримання енергетики та реалізацію проектів водопостачання", — констатувала Свириденко.

Нагадаємо, що 19 жовтня Володимир Зеленський подякував Франції за підтримку Плану перемоги. Український президент закликав працювати з іншими партнерами для спільного бачення щодо завершення війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 21:57