Фото ілюстративне. Джерело: Офіс президента України

Україна вперше відзначає День Європи разом із ЄС та іншими країнами: що означає свято

У четвер, 9 травня, в Україні відзначають День Європи. Цього року вперше в нашій країні це свято вшановується разом із Європейським Союзом та іншими країнами — як прагнення до миру та єдності на європейському континенті.

Раніше на європейському рівні День Європи відзначали 5 травня, але тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування Ради Європи. До речі, перше святкування Дня Європи відбулося ще 1964 року.

В Україні це свято запроваджене указом президента Володимира Зеленського №266/2023 від 8 травня 2023 року.

"Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки та стабільності на європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу", — йдеться в документі.

Раніше, після 2003 року, День Європи відзначали в Україні у третю суботу травня. Однак згодом низка організацій виступила з ініціативою перенести його на 9 травня. Тож 18 квітня 2022 року у Верховній Раді України зареєстрували проект закону, згідно з яким президенту рекомендували внести зміни до відповідного указу для відзначення Дня Європи щороку 9 травня — одночасно з державами Європейського Союзу, переносячи при цьому вихідний Дня перемоги на 8 травня, залишаючи 9 травня звичайним робочим днем.

"Сьогодні Україна відзначає День Європи. Наша країна щодня засвідчує свою відданість ідеалам та цінностям демократії. Ідеалам і цінностям, за які мужній, хоробрий та незламний Український народ бореться! За право бути вільними! За свою незалежність і свій суверенітет", — наголосив сьогодні у зверненні голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, що сьогодні, в День Європи, з візитом до Києва прибула голова Європейського парламенту Роберта Мецола. Її зустрів спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.05.2024 12:35