Аеропорт "Домодєдово", який потрапив під санкції. Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Україна запровадила санкції проти фізичних і юридичних осіб із Росії: про кого йдеться

У понеділок, 2 вересня, президент України Володимир Зеленський підписав укази про санкції на 10 років проти 74 фізичних і 73 юридичних осіб із Росії.

Про це йдеться у відповідних указах, які опубліковані на сайті Офісу президента України.

Санкції розпочинають діяти з моменту підписання Зеленським і впродовж десяти років. Контроль за виконанням президент поклав на секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олександра Литвиненка.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак уточнив, що санкції вводяться проти тих, кого підозрюють у колабораціонізмі, а також тих, хто сприяв окупаційній владі Росії на територіях України.

Усього під санкціями РНБО за цими указами — 175 суб’єктів. Зокрема, це компанії, залучені до обслуговування аеродромів спільного базування Міністерства оборони Росі, Федеральної служби безпеки Росії, російської Нацгвардії. На цих аеродромах розміщується військова авіація.

Також під обмеження України потрапили компанії, що транспортують військову техніку, боєприпаси, обладнання та запаси до ліній бойового зіткнення й імпортують підсанкційні товари — зброю, компоненти для військово-промислового комплексу — з Ірану та Північної Кореї.

Суть санкцій — заборона в'їзду в Україну, запобігання виведенню капіталів за межі України, блокування активів, зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, позбавлення державних нагород України, якщо такі були.

Серед підсанкційних компаній такі:

  • ТОВ "Новапорт Холдінг" — підприємство, що володіє або управляє контрольними пакетами акцій у вантажному терміналі Пулково та у 21 регіональних аеропортах Росії, воно також перебуває під санкціями Євросоюзу;
  • ТОВ "Транспортно-експедиторська компанія Північ-Південь" — компанія спеціалізується на вантажних перевезеннях авіаційним та морським транспортом та виконувала замовлення в інтересах російського військово-промислового комплексу;
  • аеропорт "Домодєдово";
  • АТ "Аеропорт Кольцово" — здійснює управління міжнародним аеропортом Кольцово, який обслуговує підсанкційні авіалінії та знаходиться у власності олігарха Віктора Вексельберга.

Нагадаємо, що 23 серпня США запровадили новий масштабний пакет санкції Росії. Зокрема, до обмежувальних списків відносяться фізичні та юридичні особи, пов’язані з російськими паливно-енергетичними та металургійними секторами, фінансовою сферою та постачанням товарів подвійного призначення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.09.2024 19:28