Дубай. Фото ілюстративне зі соцмереж

Українські посадовці таємно володіють елітним житлом у Дубаї: розслідування "Схем"

Посадовців Кабміну, Київської міської державної адміністрації та оборонпрому володіють елітним майном в найбільшому місті Об’єднаних Арабських Еміратів. Такі придбання в Дубаї коштували їм недешево.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні "Схем" у межах міжнародного проекту #DubaiUnlocked. Медійники отримали доступ до масиву даних про власників об'єктів нерухомості в Дубаї.

Журналісти верифікували інформацію та розповідають, хто з чинних українських посадовців та їхніх родичів має дубайське майно:

  • Віталій Коблош — вже майже 10 років очолює департамент гуманітарної та соціальної політики в Кабінеті міністрів. 2018 року його дружина Наталія придбала у хмарочосі Wyndham Dubai Marina один із найбільших готельних номерів. Відповідно до дубайського реєстру, він обійшовся їй у понад 331 тисячу доларів. У рік купівлі Коблоші задекларували дохід лише на 15% вартості цього майна. При цьому сам посадовець ніколи не декларував це майно, а журналістам сказав, що нічого про нього не знає.
  • Віктор Перепелиця — останні 20 років працює на заводі "Іскра", який виробляє техніку в царині радіолокації та радіоелектронної боротьби. Зараз він керівник бюро управління матеріально-технічного забезпечення "Іскри". Підприємство входить у державний "Укроборонпром". Дружина Перепелиці, відповідно до дубайського витоку, 10 років тому придбала апартаменти у хмарочосі Burj Vista Tower 1 за 430 тисяч доларів. Посадовець і його дружина заявили "Схемам", що нічого не знають про цю нерухомість, а їхня донька запевнила, що купила майно за загальною довіреністю від матері — без відома батьків. Проте доказів на прохання журналістів не надала.
  • Дмитро Рахматуллін — нині виконує обовʼязки директора комунального автотранспортного підприємства столичної мерії, яке неформально називають "гараж КМДА". У дубайському реєстрі вказані права власності Рахматулліна на 16 квартир у ньому сукупною площею 2 255 квадратів. Нерухомість він придбав 2009 року, але хмарочос під назвою Ferretti Luxury Beach Residence відтоді так і не збудували. Віртуальні квартири Рахматулліна вартували 14,5 мільйона доларів. У деклараціях посадовця ця нерухомість відсутня. Сам він заявив, що не володіє нерухомістю в Дубаї.

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що проросійський діяч і колишній заступник голови Адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов, який виїхав з України та перебуває в Іспанії, на початку квітня 2024 року переписав великий маєток під Києвом на своїх неповнолітніх дітей. Вілла розташована в елітному селищі Козин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2024 20:19