Колаж: TrueUA

Уряд змінив порядок обліку медичного канабісу: про що йдеться

Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку електронного обліку вирощування та переміщення конопель для медичних цілей, а також продуктів їхнього перероблення та лікарських засобів на основі канабісу. Ці зміни частково спрощують порядок обліку, проте водночас встановлюють нові обов'язки для виробників.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді України Тарас Мельничук, який уточнив, що нововведення стосуються постанови КМУ №857.

Уряд частково спростив порядок, скасувавши необхідність вносити до електронної системи відомості на всіх етапах обігу про:

  • урожай конопель для медичних цілей, його збір, сортування та сировину з нього;
  • транзитне перевезення рослин та виготовленої з них продукції;
  • посадку рослин та садивного матеріалу.

Також уряд встановив новий обов'язок для виробників — вони мають розміщувати в системі обліку інформацію про приміщення, де фактично зберігаються рослини або сировина, а також власні спорудження. Тепер власники зобов’язані інформувати про переміщення рослин.

Окрім того, є обов'язок звітувати щодо наявного насіння та садивного матеріалу конопель, операцій зі збору й оброблення рослинної сировини.

За словами Тараса Мельничука, також уряд поширив операції щодо відбору зразків рослин конопель та фасування готового лікарського засобу на інші об’єкти обліку.

Як відомо, законопроект про медичний канабіс зареєстрували у Верховній Раді у червні 2022 року. Його ухвалили в грудні 2023 року — до нього внесли понад 800 правок. 16 серпня 2024 року закон вступив у дію. Для відстеження шляху від насіння рослини до лікарської форми створили систему електронних рішень, яка мала запрацювати з жовтня.

Нагадаємо, 2 жовтня заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич повідомляла, що в Україні вже зареєстрували першу аптеку, яка продаватиме ліки на основі медичного канабісу. Вона розташована у Черкасах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.10.2024 18:49