Кая Каллас. Джерело: соцмережа X

В Естонії зробили несподівану заяву про іноземні війська в Україні: подробиці

Деякі країни вже направили своїх інструкторів в Україну для тренування військових. Такий крок з боку союзників не повинен втягнути НАТО у війну з Росією.

Таку заяву зробила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, пише Financial Times.

Вона зазначила, що союзники по Альянсу не повинні побоюватися, що відряджання військ в Україну для тренування її бійців може втягнути НАТО у війну з Російською Федерацією. Каллас зазначила, що "є країни, які вже тренують солдатів на місцях", і вони роблять це на свій страх і ризик. 

За словами глави естонського уряду, якби російські війська напали на навчальний персонал країн НАТО в Україні, це не призвело б до автоматичної активації п'ятої статті про взаємну оборону. 

"Я не можу собі уявити, що якщо там хтось постраждає, то ті, хто відправив своїх людей, скажуть: "Це стаття п’ята. Давайте ... бомбити Росію". Це не так працює. Це не відбувається автоматично. Тому ці страхи не мають за собою підстав", — йдеться у заяві Каллас.

В Естонії, за її словами, для відправляння інструкторів в Україну потрібне схвалення парламенту.

"Це відкрита публічна дискусія, але я думаю, що ми не повинні зараз нічого виключати", — заявила вона. 

Посадовиця вкотре висловила переконання, що не бачить ризику прямого конфлікту з РФ, якщо союзники допомагатимуть Києву тренувати українських військових на території України.

"Російська пропаганда тільки й робить, що говорить про війну з НАТО, тому їм не потрібен привід для цього. Що б ми не робили зі свого боку... Якщо вони захочуть напасти, вони нападуть", — резюмувала Каллас.

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що належній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх. Однак варто продовжувати допомогу стільки, скільки потрібно.

Раніше повідомлялось, що у Північноатлантичному альянсі триває непублічне обговорення можливості відправлення військових інструкторів або підрядників на територію України. Представники деяких країн НАТО наполягають, що вони потрібні для навчань українських військових і допомоги з ремонтом техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2024 18:31