Фото ілюстративне. Джерело: istockphoto.com

В Офісі президента розповіли, які країни ЄС ще не приєдналися до декларації про гарантії безпеки

Шість країн Європейського Союзу ще не доєднались до декларації щодо гарантій безпеки для України. Це Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина та Мальта.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента з міжнародних питань Андрій Сибіга в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"З 27 країн Європейського Союзу лише шість наразі не приєдналися до спільної декларації щодо гарантій безпеки для України", — заявив Сибіга.

За його словами, йдеться про Австрію, Хорватію, Польщу, Угорщину, Словаччину та Мальту.

"Ми зараз працюємо з цими партнерами, щоби вони теж приєдналися до декларації", — додав заступник голови Офісу президента України.

Сибіга зауважив, що, на його думку, переконувати в доцільності приєднання не потрібно, адже всі розуміють, що рано чи пізно це відбудеться.

"Просто ми говоримо про конкретні речі, в чому та чи інша держава сильна та готова взяти на себе зобов'язання в одному з блоків, зафіксованих у декларації. Я думаю, що всі ці держави мають політичну волю стати стороною декларації", — наголосив він.

Заступник голови Офісу президента також додав, що питання приєднання до декларації щодо гарантій безпеки обговорювали на зустрічі президента Володимира Зеленського з польським міністром закордонних справ у Києві.

"Йому довели наші очікування, ми почули позицію польської сторони. Переконаний, що вийдемо на правильний результат, якого заслуговують обидві країни", — сказав він.

Як відомо, ще на початку липня країни G7 затвердили декларацію, яка обіцяє надати Україні гарантії безпеки. Раніше стало відомо, що до декларації приєдналася вже 31 країна. Також низка держав розпочала переговори з Україною про гарантії безпеки на двосторонній основі.

Нагадаємо, що 5 грудня представники Міністерства оборони України та Європейського союзу обговорили довгострокові гарантії безпеки для України. Зокрема, йшлося про дев'ять пріоритетів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.12.2023 20:38