Фото: TrueUA

В Україні ідентифікували російських хакерів, які атакували "Київстар"

Справу про атаку на "Київстар" в Україні передадуть до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Це відбудеться після проведення всіх експертиз і оголошення підозр хакерам російської розвідки.

Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв'ю "Укрінформу".

Кіберфахівці та слідчі Служби безпеки України зараз збирають доказову базу на хакерів головного розвідувального управління генерального штабу Росії (ГРУ), які здійснили атаку на одного з національних операторів мобільного зв’язку "Київстар".

"Ми працюємо, щоби, згідно з нашим законодавством оголосити підозри, а надалі передати ці справи в Гаагу. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні", — зазначив Вітюк.

На його думку, кібератаки по цивільній інфраструктурі варто визнати воєнними злочинами. Наразі СБУ встановила, що атаку на "Київстар" реалізувало хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ.

За словами очільника Департаменту кібербезпеки, зараз СБУ проводить низку експертиз щодо уражених хакерами систем і завданих збитків. Також спецслужба спрямувала запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів. Ілля Вітюк наголосив, що у межах кримінального провадження опрацьовуються всі учасники вертикалі, які причетні до цієї атаки.

"Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але і, як мінімум, керівник військової частини та керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність", — переконаний він.

Водночас він акцентував, що у світі налічується лише три кейси, коли оголошувалися підозри хакерам за кібератаки на інфраструктуру. При цьому один із них — якраз результат СБУ. Також Ілля Вітюк розповів, що загалом під час повномасштабної війни Служба безпеки блокує по 4,5 тисячі кібератак щороку. Пріоритетом у кіберзахисті є Збройні сили України та Міноборони, оскільки спроби втручань ворога у військові системи відбуваються регулярно.

"Працівники Департаменту кібербезпеки на постійній основі працюють у військових частинах, штабах, їздять на передову, перевіряють пристрої та системи на предмет несанкціонованого втручання", — зазначив Вітюк.

Зокрема, Служба безпеки України запобігла технічному проникненню ворога на 1 700 пристроїв українських військових.

Окрім кібератак, російські спецслужби проводять ІПСО для дискредитації командування Сил оборони. Наприклад, відбулися інформаційні атаки та спроби зламу офіційних акаунтів, а також створення десятків фейкових сторінок Олександра Сирського.

Подібні дискредитаційні атаки ворог проводить і стосовно працівників СБУ: їм надходять погрози фізичної розправи, листи з ознаками вербування та шантажу тощо. Ілля Вітюк відзначив, що й стосовно нього особисто вже були фейкові вкиди та можливі нові атаки.

"Інформацією дуже просто маніпулювати, щоби спробувати вплинути на когось, проте ми готові й до таких методів ведення війни", — резюмував він.

Як відомо, 12 грудня вранці стався масштабний збій у роботі мобільного оператора "Київстар" — його причиною стала атака хакерів на ядро мережі.

Нагадаємо, що російські хакери проникли в систему українського оператора зв'язку "Київстар" щонайменше у травні 2023 року, хоча масштабну атаку здійснили у грудні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 04.04.2024 10:59