Фото: ілюстративне. Джерело: unsplash.com

В Україні лікуватимуть безпліддя за державні кошти, — МОЗ

У 2024 році в Україні лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій буде безкоштовним. Це передбачено програмою медичних гарантій.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Зазначається, що безкоштовне лікування жінок проводитимуться лише за медичними показами у медичних закладах. Для цього впродовж січня 2024 року пацієнтки повинні укласти контракт із Національною службою здоров’я.

У МОЗ наголошують, що кількість безплідних пар в Україні стабільно збільшується. Для того, щоб зменшити цю статистику необхідна активна участь зі сторони держави. Лікування безпліддя здебільшого фінансується приватним коштом, що часто призводить до величезних фінансових витрат з боку майбутніх батьків.

"Вперше Міністерство охорони здоров’я впроваджує фінансування допоміжних репродуктивних технологій за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення", — зазначили в МОЗ.

Зазначається, що програма медичних гарантій на 2024 рік покриває новий пакет послуг "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)".  

"Сучасне життя суттєво знижує якість репродуктивних функцій українців. І якщо раніше цю проблему вирішували виключно за приватні кошти, то тепер ми надаємо можливість скористатися послугами з безоплатного лікування безпліддя. Таке рішення подарує нам більше ніж 10 тисяч маленьких українців щороку", — заявив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

У МОЗ проінформували, що ставка за новим напрямом з лікування безпліддя для лікарень складе 60 324 гривень за надану послугу. Прогнозна кількість медичних послуг — 30 400 циклів. Очікувана кількість новонароджених громадян України після проведення штучного запліднення — близько 10 000.

Нагадаємо, що в Україні від 1 серпня антибіотики можна купити за електронним рецептом. Його отримують у закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). У Міністерстві охорони здоров'я пояснювали, що рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, від серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент — електронний рецепт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.12.2023 19:26