Фото ілюстративне. Джерело: hvylya.net

В Україні можуть запровадити акциз на солодку воду: як подорожчають напої

У середу, 17 липня, фінансовий комітет Верховної Ради України підтримав законопроект про запровадження податку на солодку воду. Він може набрати чинності з наступного року.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своїх соціальних мережах.

"Ну, комітет підтримав №9032-1 щодо запровадження податку на солодку воду з наступного року. Я не голосував. Не розумію, як це можна адмініструвати нормально", — написав він.

За його словами, "за" проголосувало 16 членів комітету, утрималися четверо, "проти" — один народний депутат.

"Законопроект пропонує шляхом внесення змін до податкового кодексу віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів і встановити специфічну ставку податку в розмірі 0,1 євро за один літр напою", — пояснив Железняк.

Він також додав, що, згідно з розрахунками Міністерства економіки України, ціна на напої зросте приблизно на чотири гривні за літр.

Нагадаємо, раніше Ярослав Железняк зазначав, що в Україні найближчим часом зростуть ціни на пальне. Комітет Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики схвалив відповідний законопроект. Документ набуде чинності з 1 вересня 2024 року. Відповідно ціни на пальне зростуть до рівня Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 18:35