Фото: Pixabay

Нацбанк з серпня почне вилучати з обігу популярні банкноти

З 1 серпня цього року Національний банк України почне вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003–2007 років. Їх будуть поступово замінювати на більш сучасні банкноти зразка 2014 та наступних років випуску. 

Як повідомляє прес-служба НБУ, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка залишатимуться дійсним платіжним засобом.

Українці без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися. Такі банкноти не потрібно спеціально обмінювати. Зазначається, що мета такого рішення — це підвищення якості готівки в обігу, адже банкноти номіналом 500 гривень 2003-2007 років зазнали значної зношеності. 

"Для Нацбанку важливо, щоб уся національна валюта, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка, отримана в торговельній мережі, касі банків або в їхніх банкоматах, дійсно платіжна, захищена та належної якості", — йдеться у повідомленні.

Нацбанк з 1 серпня 2024 року спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу зазначені банкноти, зокрема:

  • українські банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій
  • НБУ припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків

"Потрапляючи в банки, банкноти номіналом 500 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться з обігу та передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації", — додали у Нацбанку.

Нагадаємо, раніше прес-служба НБУ повідомляла, що в Україні у червні прискорилось зростання споживчих цін до 2,2%, а річна інфляція становить 4,8%. У найближчі місяці ціни продовжать зростати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.07.2024 04:16