Посол США зустріла гостей України. Джерело: сторінка Бріджит Брінк в мережі X (колишній Twitter)

В Україну приїхали інспектори зі США: перевірятимуть надану допомогу

У понеділок, 29 січня, до Києва прибули троє інспекторів зі Сполучених Штатів Америки. Вони проведуть серію зустрічей із розпорядниками наданої США допомоги.

Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк у своїх соціальних мережах.

Вона зазначила, що 29 січня до столиці прибули генеральні інспектори від американського Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

"Їхні зустрічі з виконавцями програм, партнерами й українським урядом сприяють нагляду та підзвітності за допомогою Україні, що надається США", — повідомила посол.

Як відомо, минулого року Пентагон створив нову команду для моніторингу безпекової допомоги Україні на тлі закликів республіканців посилити нагляд за тим, як Київ використовує гроші.

Зокрема, високопоставлений представник США розпочав роботу в Україні ще наприкінці серпня 2023 року, а у вересні направили додатковий персонал, який базується в посольстві США в Києві.

Міноборони України заявило, що ініціювало концепцію самозвітування країни-партнера з кінцевого використання допомоги ще восени 2023 року. Уже погоджений план спільних фізичних перевірок на перше півріччя 2024.

Раніше з’являлася інформація, що перевірка Пентагона виявила певні проблеми з обліком двох відсотків зброї, переданої Україні за період з 2014 року. Щоправда, в листопаді посол США в Україні заявила, що представники посольства, які стежать за використанням військової, гуманітарної та іншої допомоги Києву, не зафіксували випадків, коли вона спрямовувалася не за призначенням.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки розробили стратегію допомоги Україні, спрямовану на оборону та зміцнення збройних сил та економіки. Про повернення захоплених Росією територій 2024 року не йдеться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 13:16