Фото: ВРУ

Верховна Рада ухвалила заборону релігійних організацій, що пов'язані з російською церквою

У вівторок, 20 серпня, Верховна Рада ухвалила заборону релігійних організацій, що пов’язані з Російською православною церквою. У них є 90 днів для розриву зв'язків з Росією.

Про це повідомив у Telegram-каналі народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

Український парламент прийняв у цілому доопрацьований законопроект №8371 щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з РФ.

У другому читанні за законопроект проголосувало 265 депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Але окрім одного пункту — згідно з ним громади УПЦ МП матимуть дев'ять місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

Верховна Рада підтримала заборону Російської православної церкви

Фото: Telegram-канал Ярослава Железняка

Заборона РПЦ в Україні

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україні почали масштабну "зачистку" духовної сфери. Були порушені десятки кримінальних справ проти священнослужителів УПЦ московського патріархату, які підтримували та виправдовували війну. Крім цього, постало питання заборони Російської православної церкви в Україні та пов'язаних з нею організацій.

Комітет декілька разів переглядав свій висновок до другого читання, хоча і рекомендував у березні 2024 року його до другого читання. Документ викликав чимало суперечок у сесійній залі, доходило навіть до блокування трибуни.

16 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики знову переглянув свій висновок до проекту щодо діяльності в Україні релігійних організацій. Він провів низку узгоджувальних рад із відповідними службами, врахував конструктивні пропозиції, що покращують документ. Зокрема, комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроекту № 8371 у такій редакції: "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій". Також пропонується відтермінувати набрання чинності окремих положень акта.

Раніше народна депутатка Мар’яна Безугла повідомляла, що Верховна Рада остерігається ухвалювати закон про заборону церкви московського патріархату через побоювання негативної реакції США.

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч із представниками Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. Вони обговорили законопроект, який обмежить вплив російської церкви на українські релігійні організації. Після цього, наступного дня, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій повідомила, що підтримує законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою.

Ще 17 серпня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що релігійні організації, які пов’язані з Російською Федерацією, матимуть дев'ять місяців, щоб у канонічний спосіб розірвати зв’язки з країною-агресоркою. Такі терміни вступлять у дію в разі ухвалення законопроекту № 8371.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.08.2024 12:30