Ігор Берник. Джерело: lmn.in.ua

Відомого львівського лікаря засудили на чотири роки за хабар у $15 тисяч

Галицький районний суд Львова призначив чотири роки ув’язнення відомому львівському лікарю-інфекціоністу Ігорю Бернику. На початку повномасштабного вторгнення він дав працівнику Служби безпеки України 15 тисяч доларів для безперешкодного виїзду за кордон.

Про це повідомив "Zахід.net". Хабар Берник передав 23 березня 2022 року, після чого його затримали.

У суді Ігор Берник не визнав своєї провини. Він заявив, що це його знайомий в СБУ, якому він надавав медичну допомогу. Ігор Берник розповів, що на початку повномасштабного вторгнення вони зустрілися, і він попросив оперуповноваженого допомогти у перетині кордону. Згодом вони зустрілися ще раз, і працівник СБУ озвучив суму в 15 тисяч доларів. Берник стверджує, що він відмовився давати хабар, бо вважав, що має законні підстави для перетину кордону. Працівник СБУ наполягав, що це його єдиний шанс, і тоді він погодився, позичивши 15 тисяч доларів у батьків. Ігор Берник мав перетнути кордон разом зі своїм знайомим — працівником СБУ та його керівником, які збиралися у відрядження. Після передачі коштів лікаря затримали.

Берник у суді також заявив, що в нього був важкий психологічний стан, і він не звернувся до правоохоронців із заявою про те, що у нього вимагають кошти. Також він сказав, що вважав свій виїзд за кордон законним, але заплатив за це 15 тисяч доларів.

Старший оперуповноважений СБУ розповів, що на початку повномасштабної війни йому зателефонував Ігор Берник та запропонував зустрітися, щоб обговорити питання перетину кордону. При зустрічі Берник сказав, що готовий заплатити 15 тисяч доларів і наполегливо просив розв’язати питання перетину кордону. Правоохоронець доповів про пропозицію хабаря своєму керівнику. Працівник СБУ сказав Бернику, що збирається у відрядження разом зі своїм керівником, до них нібито мав приєднатись і львівський лікар. Берник передав гроші в авто, де перебував керівник оперуповноваженого.

На думку суду, правоохоронці не провокували Берника давати хабар, навпаки, працівник СБУ попереджав його про кримінальну відповідальність.

Суддя Олег Юрків визнав Ігоря Берника винним у хабарі працівнику СБУ, призначивши йому чотири роки ув’язнення без конфіскації майна. 15 тисяч доларів, які Берник давав як хабар, конфіскують у дохід держави. На вирок ще можуть подати апеляцію.

Ігор Берник раніше працював заступником головного лікаря Львівської обласної інфекційної лікарні, він став одним із реальних героїв боротьби з пандемією коронавірусу. Після невдалої спроби втекти за кордон Берника призвали на військову службу. Суд штрафував його за недбале ставлення до служби. Він не зміг поїхати у службове відрядження, оскільки напередодні сильно напився — у його крові виявили 4,89 проміле алкоголю.

Нагадаємо, що в листопаді в Чернівецькій області поліцейські викрили у хабарництві заступника генерального директора лікарні — голову військово-лікарської комісії. Він вимагав хабар від військовослужбовця Збройних сил України за отримання групи інвалідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 10:39