Фото: ілюстративне Джерело: TUT.BY

Військові Білорусі вчаться бити ракетами "Іскандер": чи є загроза для Києва

Білоруські військові у вівторок, 30 травня, розпочали навчання, на яких тренуватимуть завдання ракетних ударів.

Про це повідомило Міноборони Білорусі.

До навчань залучили підрозділ, який оснащений оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер-М".

На занятті білоруські військові відпрацюють питання підготовки та ведення бойових дій ракетних військ. Крім того, підрозділ виконає навчально-бойові завдання з підготовки та завдання ракетних ударів "як у звичайному, так і спеціальному спорядженні".

Чи є загроза Києву

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону пояснив, що наразі військові навчання у Білорусі не несуть великої загрози для України, тому що авіаційної та ракетної активності не спостерігається. Він зауважив кілька місяців рашисти у Білорусі перекинули комплекси С-300 на східний напрямок. Вочевидь, це зробили для того, щоб обстрілювати Харківську область та прифронтові східні регіони.

"Натомість їм, мабуть, перевезли С-400. Це мої припущення, зараз не можу точно сказати, але тут все очевидно",  пояснив військовий.

Ігнат зауважив, що у Білорусі завжди присутні й російські С-300, і С-400, і літаки, і комплекси "Іскандер".

"Це все вже було, це все не ново. Ну, вирішили комплекс поставити. Нехай стоїть до пори, до часу", — додав речник Повітряних сил.

Речник також нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення росіяни саме Білорусь використовували для атак Києва. 

"Дніпро проходить через державний кордон. І саме, власне, через Дніпро тоді залітали великими групами російські літаки для атак і столиці, і Житомирщини, й інших областей. Тому що використовували, безумовно, рельєф місцевості  це, власне, річки  для того, щоб опуститися якомога нижче і сховатися від наших радіолокаційних станцій і видимості взагалі ракетних систем, і таким чином атакували звідти",
— пояснив Ігнат.

За його словами, останнім часом такого немає. Десь пів року тому звідти летіли на Київ "шахеди", проте зараз з білоруського боку такої авіаційної та ракетної активності не спостерігають. Фактично всі атаки здійснюють з російської території, зокрема з Брянської області, звідки б'ють тими ж самими комплексами С-300 та "Іскандерами".

Нагадаємо, раніше речник Пентагона підполковник Гаррон Гарн повідомив, що близько 400 українських військових почали навчання на американських танках Abrams M1 в Німеччині. Програма триватиме до 12 тижнів.

Крім того, українські військові проходять у Великій Британії підготовку з ведення вогню зі стрілецької зброї в оборонному бою. Навчання проводиться інструкторами Сухопутних військ Збройних сил Великої Британії у рамках багатонаціональної навчальної операції "Інтерфлекс" з базової загальновійськової підготовки особового складу ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.05.2023 23:18