Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Військові можуть оскаржити рішення ВЛК: як це зробити

Військово-лікарська комісія оцінює стан здоров'я та вирішує чи зможе людина служити в армії після отримання повістки. Якщо військовий не згодний з висновком ВЛК, його можна оскаржити.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити висновки ВЛК", — йдеться у повідомленні.

За даними МОЗ, є два варіанти оскарження рішення ВЛК:

  • у досудовому порядку;
  • через суд.

"Зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду у досудовому порядку, тож краще почати з нього", — пояснюють у відомстві.

Що необхідно для оскарження висновку ВЛК у досудовому порядку:

  • Написати заяву чи скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
  • Долучити до заяви чи скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

У МОЗ додають, що усі необхідні документи необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної комісії.

"Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, саме він тепер і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК)", — зазначають у Міністерстві.

Проте, якщо оскарження в досудовому порядку не принесло позитивного результату — позивач може звернутися до суду. 

"Слід зазначити, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, адже це не входить в його компетенцію. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК", — наголосили в МОЗ.

Нагадаємо, в Україні планують дозволити проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) не лише за місцем прописки, а й за місцем проживання. Тривають фінальні узгодження щодо концептуальних моментів цієї пропозиції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 21:59