Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

"Я б зробив це завтра": Зеленський — про проведення виборів під час війни

В Україні можна провести вибори, якщо вдасться подолати ті перешкоди, які заважають голосуванню в умовах війни. Наразі закони не дозволяють організувати виборчий процес у нашій державі.

Таку заяву зробив Володимир Зеленський в інтерв'ю британському телеканалу Channel 4 News. Президент, зокрема, відповів на запитання щодо ймовірності проведення президентських виборів, які мали б пройти весною цього року.

"Ось вам моя відповідь: якби я міг зробити це завтра, я б зробив це завтра... Нам треба змінити обставини та закон", — сказав він.

Зеленський також зауважив, що вибори президента відкладаються не з його примхи, а на через норми закону.

"Я просто не спроможний їх провести через закон, який мені це забороняє. Тобто він забороняє не мені проводити вибори, а забороняє вибори в цілому всім інституціям зробити", — сказав глава держави.

Водночас Зеленський додав, що проблема не лише у законодавчій забороні проводити вибори під час воєнного стану.

"Навіть якщо це можна було зробити, що робити з окупованими територіями? І як провести вибори, якщо у нас понад шість мільйонів людей за кордоном, а формату онлайн-виборів, на жаль, немає", — резюмував Зеленський.

Раніше голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що поки в Україні війна та діє правовий режим воєнного стану, жодні вибори не проводитимуться. Однак уже зараз необхідно спільно з партнерами напрацювати певні варіативності, які могли б стати основою майбутнього післявоєнного виборчого законодавства.

Нагадаємо, що, за результатами неопублікованого соціологічного опитування групи "Рейтинг", дані якого з’явилися на початку грудня, якби в другий тур президентських виборів в Україні вийшли Володимир Зеленський і Валерій Залужний, то за Зеленського було би приблизно 42%, за Залужного — 40%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.01.2024 16:46