Руслан Стефанчук. Джерело: "Укрінформ"

Чи можливі вибори в Україні під час воєнного стану: чітка й однозначна відповідь Стефанчука

Поки в Україні війна та діє правовий режим воєнного стану, жодні вибори не проводитимуться. Однак уже зараз необхідно спільно з партнерами напрацювати певні варіативності, які могли би стати основою майбутнього післявоєнного виборчого законодавства.

Про це заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю "Укрінформу". Він наголосив, що ухвалення будь-яких рішень щодо демократичного оновлення влади завжди має корелюватися з чинним законодавством відповідно до ситуації в державі.

"Оскільки ні Конституція України, ні українське законодавство, що затверджувалося в мирний час, не передбачає особливостей проведення виборів в умовах війни, нам вкрай необхідна консультація з партнерами, які мають такий досвід. Я звертався з цим питанням до колег-спікерів з інших парламентів. Відбуло чимало обговорень і на парламентському, й на урядовому рівнях, але наразі ухвалено рішення, що в період воєнного стану вибори в Україні не проводитимуться", — зазначив спікер українського парламенту.

Стефанчук наголосив, що рішення про непроведення виборів під час війни консенсусно ухвалили з представниками всіх гілок влади.

"Також ми бачимо, що суспільство вважає недоцільним проведення виборів під час війни", — додав голова Верховної Ради.

Водночас він зауважив, що вже зараз необхідно спільно з партнерами напрацювати певні варіативності, які могли би стати основою майбутнього післявоєнного виборчого законодавства.

Нагадаємо, що, за результатами неопублікованого соціологічного опитування групи "Рейтинг", дані якого з’явилися на початку грудня, якби в другий тур президентських виборів в Україні вийшли Володимир Зеленський і Валерій Залужний, то за Зеленського було би приблизно 42%, за Залужного — 40%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.01.2024 16:58