Колаж: TrueUA

Як переконати Австрію й Угорщину витратити гроші РФ на зброю Україні: цікаве рішення дипломата ЄС

Лідери держав-членів Євросоюзу можуть домовитися про використання прибутків від заморожених активів Російської Федерації під час саміту, що триває нині в Брюсселі.

Таку думку висловив дипломат Євросоюзу, пише "Радіо Свобода".

"Припускаю, що сьогодні ухвалять рішення… У мене складається таке враження", — заявив журналістам чиновник у кулуарах саміту, який не уповноважений давати коментарі.

Дипломат також відповів на питання, куди спрямують ці кошти, зважаючи на вимогу Будапешту спрямувати їх на відбудову, а не на озброєння. Європейський чиновник відповів, що це "було б контрпродуктивно".

"Зараз багато хто вважає, що Україна найбільше потребує в короткостроковій перспективі зброї, тому виключення зброї було б контрпродуктивним", — заявив дипломат журналістам.

Як досягти компромісу з Австрією й Угорщиною

Дипломат також відповів на питання, як переконати країни, котрі не згодні витрачати прибутки від активів РФ на військові потреби України.  Він не виключив, що "рішення, яке вимагає одностайності, схвалять без них".

"Можливо, ми їх попросимо вийти на каву", — сказав чиновник ЄС, пригадавши  грудневе рішення саміту про відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною. Тоді його блокував прем’єр-міністр Угорщини, якому врешті канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував залишити залу, де засідали лідери, таким чином уможлививши схвалення рішення конструктивним утриманням.

Зазначимо, що від початку повномасштабної війни центральний депозитарій цінних паперів, що базується в Брюсселі, отримав 3,25 мільярда євро прибутку після сплати податків внаслідок реінвестування залишків грошових коштів РФ.

Нагадаємо, за даними Financial Times, у Європейській комісії розробляють план, який дозволить конфіскувати прибутки від заморожених активів Російської Федерації. Це дозволить Україні вже в липні отримати перший транш у розмірі 2-3 мільярдів євро. Прибуток від заморожених активів Росії можуть спрямувати для оборонної промисловості України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.03.2024 21:55