Мартін Гарріс. Фото: "Суспільне"

Як Україна витратить майже £2,3 млрд від російських активів: пояснення посла

Позика від Великої Британії у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів надійде до військового бюджету України. Гроші будуть спрямовані на закупівлю необхідного українським воїнам озброєння.

Про це повідомив посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

"Сьогодні я хочу сказати, що є нова підтримка для України, яка базується на тому головному принципі, що Росія має платити. Сьогодні британський уряд оголосив нову позику для України у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів, що відповідає трьом мільярдам доларів США, яка буде забезпечена прибутками від російських заморожених активів. Україна не платить за цю позику, платить Росія", — розповів Гарріс.

Він наголосив, що кошти з кредиту Україна витратить на закупівлю озброєння. Зокрема, систем протиповітряної оборони, гармат та іншої техніки, яка необхідна бійцям на полі бою. Посол наголосив, що кредит буде погашено коштами із заморожених активів РФ. Відтак, можна сказати, що Росія заплатила за зброю для України.

"Це британський внесок, але ми чекаємо також подібних рішень від всіх наших партнерів у Великій сімці і загальна сума такої допомоги для України становитиме 50 мільярдів доларів США. То це величезна підтримка на наступний рік, щоб зміцнити позицію України і щоб використати той принцип, що Росія має платити", — зауважив дипломат.

Нагадаємо, 22 жовтня уряд Британії оголосив про надання Україні кредиту у розмірі 2,26 мільярда фунтів стерлінгів для підтримки обороноздатності країни. Сполучені Штати Америки планують також надати Україні до 20 мільярдів доларів. Ці кошти надійдуть у межах кредиту G7, який згодом погашатимуть коштом прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.10.2024 12:12