Київська ГЕС. Джерело: Вікіпедія

Які сценарії можливі в разі знищення Київської та Канівської ГЕС: відповідь "Укргідроенерго"

За найгіршим сценарієм підтоплення гідроелектростанцій будуть мінімальними, тимчасово може зникнути можливість генерувати електроенергію та подавати прісну воду. Однак Канівську та Київську ГЕС майже неможливо зруйнувати ззовні.

Про це повідомив керівник "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв'ю Forbes. Зокрема, він переконаний, що заяви російської влади більше схожі на залякування українців.

"Наші станції надійно захищені. Найбільші українські ГЕС практично неможливо зруйнувати ззовні. Лише якщо скинути на них кілька авіаційних бомб — для цього росіяни мали б залетіти на територію України на літаках", — розповів він.

Київська та Канівська ГЕС розташовані у центрі України, далеко від лінії фронту, тому, на його думку, авіація ворога навряд зможе наблизитись: "Це вкрай малоймовірний сценарій".

Сирота також додав, що Каховську ГЕС окупанти змогли підірвати зсередини — завезли туди сотні кілограмів вибухівки.

Водночас у найгіршому випадку може затопити підвали у деяких районах Києва, прилеглих до Дніпра. При цьому на певний час зникне можливість генерувати електроенергію та подавати прісну воду.

"Навіть якщо росіяни зруйнували б київські дамби, наслідки не мали б такого характеру, як це було на Херсонщині. Тому що Київське та Канівське водосховища практично в шість разів менші, ніж Каховське", — акцентував Сирота.

Нагадаємо, що декілька днів тому речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що буцімто Україна планує зруйнувати дамби Київської гідроелектростанції та Канівського водосховища і звинуватити в цьому Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 16.07.2024 18:08