Джанет Єллен. Скріншот із відео

Якщо Конгрес не підтримає допомогу Україні, США будуть відповідальні за її поразку, — міністр фінансів Єллен

У середу, 6 грудня, міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що її країна буде відповідальна за поразку України, якщо Конгрес не схвалить запит адміністрації президента Джо Байдена на допомогу Києву.

Про це повідомив Reuters. Єллен зазначила, що фінансування, зокрема, для підтримки загального державного бюджету України, є "вкрай необхідним", також воно є передумовою для продовження підтримки Києва з боку Міжнародного валютного фонду.

"Я спілкувалася з членами Конгресу, з моїми колегами. Думаю, вони це розуміють, що це жахлива ситуація, і ми можемо зробити себе відповідальними за поразку України, якщо нам не вдасться надати Україні необхідне фінансування, і я включаю сюди пряму бюджетну підтримку, тому що це вкрай важливо", — наголосила вона.

За її словами, американська допомога Україні важлива і для союзників США в Європі, які надають підтримку, щоби допомогти Києву перемогти у боротьбі проти російської агресії.

"В України просто закінчуються гроші. Вони витрачають більше, ніж кожну копійку, яку отримують у вигляді податкових надходжень, на зарплати військовим і оборону, і у них не було би ні шкіл, ні лікарень, ні служб швидкого реагування, якби не гроші, які ми надсилаємо їм на підтримку”, — сказала Єллен.

Допомога, яку США надають Україні, супроводжується дуже суворим контролем, щоби запобігти будь-якому нецільовому використанню коштів, будь-якій корупції, вважає Єллен. Вона додала, що державна бюджетна підтримка спрямовується через Світовий банк, який має сильний антикорупційний контроль, аби гарантувати, що гроші йдуть на цільове використання.

Нагадаємо, що Мітч Макконнелл, який є лідером республіканців у Сенаті США, виступатиме за те, щоб сенатори-республіканці проголосували проти надання додаткової допомоги Україні й Ізраїлю. Він невдоволений відсутністю жодних положень про мексиканський кордон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.12.2023 11:51