Фото ілюстративне зі соціальних мереж

Євросоюз готовий прийняти до Шенгенської зони ще дві країни поблизу України

Члени Євросоюзу схвалили поетапну інтеграцію Болгарії та Румунії до Шенгенської зони. Країни ЄС скасують прикордонний контроль на морських і повітряних кордонах двох країн із березня 2024-го року. Контроль збережеться на сухопутних кордонах.

Про це повідомила прес-служба Єврокомісії.

"Цей день знаменує собою історичний момент для Болгарії та Румунії. І день великої гордості громадян Румунії та Болгарії. З березня вони зможуть вільно перетинати внутрішні морські та повітряні кордони без прикордонного контролю. Це важливий крок уперед для обидвох країн та для Шенгенської зони загалом", — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Обговорення дати можливого скасування перевірок осіб на сухопутних кордонах триватимуть 2024-го року, очікується, що рішення з цього питання Євросоюз ухвалить у "розумні терміни".

Болгарія та Румунія з 2007-го року працюють над тим, щоби стати частиною Шенгенської зони. Єврокомісія оголосила про готовність двох країн на цей крок ще 2011-го року, але процес блокували різні країни Євросоюзу.

У грудні 2022-го року Рада Євросоюзу погодила рішення, але Австрія в результаті заблокувала його через «слабкі зусилля» щодо боротьби з нелегальною міграцією. 2023-го року приєднання до Шенгену блокувала Угорщина, яка критикувала Болгарію за введення податку на транзит російського газу.

Шенгенська зона — це група країн Європи, які домовилися про скасування між собою прикордонного контролю. Таким чином люди можуть вільно подорожувати Шенгенською зоною без будь-яких затримок. Зараз до Шенгенської зони входять 27 країн. Шенгенську спільноту створили 1985-го року Франція, Німеччина, Бельгія, Нідерланди та Люксембург.

Нагадаємо, що в ЄС також планували нові правила в’їзду до Шенгенської зони: без візи громадянам третіх країн незабаром перестануть ставити штампи у паспорт на кордоні. До бази даних інформація вноситиметься автоматично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.12.2023 11:50