Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Євросоюз уже стягує з Угорщини мільйонні штрафи: про що йдеться

З Угорщини розпочинають стягувати штрафи та накопичену пеню. Річ у тому, що Будапешт не виконав у визначені терміни червневе рішення суду Європейського Союзу, в якому йому присудили 200 мільйонів євро штрафу за відступ від процедур щодо притулку та випровадження осіб, які нелегально перебувають в країні.

Про це повідомив речник Єврокомісії Балаш Ужварі під час спеціально скликаного брифінгу на цю тему. Його запитали, чи отримала Єврокомісія якусь реакцію Угорщини щодо рішення суду ЄС у визначені терміни та що відбувається у цьому питанні. Ужварі відповів, що дедлайн для Угорщини сплинув вчора, і Єврокомісія переходить до наступного кроку в процедурі.

"Тобто тепер ми плануємо вирахувати 200 мільйонів євро з майбутніх платежів з бюджету ЄС для Угорщини", — пояснив він.

Рішення суду ЄС передбачало не лише основну суму штрафу, а й додаткові один мільйон пені за кожен день ігнорування рішення. Єврокомісія на початковому етапі мала формально переконатися, що проблема ще не вирішена. Угорщина мала надати відповідь до минулої п’ятниці, 13 вересня.

"Оскільки Єврокомісія не отримала жодної відповіді від угорської влади, нам довелося зробити наступний крок у процедурі, що на практиці означає, що ми надіслали перший запит на платіж, що охоплює період обсягом 93 дні: з 13 червня, коли суд наклав штраф, до 13 вересня", — деталізував речник.

Раніше суд ЄС зобов’язав Угорщину сплатити разовий штраф обсягом 200 мільйонів євро та пеню у розмірі одного мільйона євро за кожен день зволікання у зв’язку з невиконанням рішення суду, що стосується відступу від процедур ЄС щодо притулку та випровадження осіб, які нелегально перебувають в країні.  Це рішення стосується давнього рішення ще від грудня 2020 року, в якому суд ЄС визначив, що Угорщина не виконує процедури Євросоюзу щодо міжнародного захисту та повернення громадян третіх країн, які перебувають на території ЄС нелегально.

Нагадаємо, на початку вересня угорська влада вже не вперше наголосила, що серйозно налаштована реалізувати план з надання прохачам притулку безкоштовного проїзду в один кінець до Брюсселя. Це може стати відповіддю на політику Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2024 15:20