Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Євросоюз запланував аудит постачань зброї в Україну

До 1 лютого Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) вирішила провести аудит постачань зброї країнами ЄС в Україну. Його мають представити на саміті лідерів Європейського Союзу.

Про це повідомив Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів.

Аудит проводиться після вимоги канцлера Німеччини Олафа Шольца порівняти військові постачання країн Євросоюзу в Україну. Шольц назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік, та закликав збільшити допомогу, а також визначитися з цими планами до саміту ЄС.

Цей заклик до більшої прозорості підтримують посадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати більше зброї у критичний момент війни. Висновки планують підготувати до саміту лідерів Європейського Союзу, що запланований на 1 лютого.

Аудит EEAS, яку очолює Жозеп Боррель, опиратиметься на матеріали, які держави Європейського Союзу нададуть у відповідь на запити. При цьому, як стверджують джерела, деякі країни не бажають ділитися повними даними.

До кінця жовтня 2023 року Німеччина надала військову допомогу Україні на понад 17 мільярдів євро. Це у пʼять разів більше, ніж друга за обсягами допомоги країна ЄС Данія. Такі дані наводив Кільський інститут світової економіки. Найбільшими надавачами військової допомоги Україні також вважаються Велика Британія, Норвегія, Польща, Нідерланди, Канада, Швеція та Фінляндія.

Нагадаємо, декілька днів тому радник Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що 2024 року Україна не лише чекатиме на постачання західного озброєння, а й нарощуватиме власне військове виробництво.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.01.2024 17:28