Фото ілюстративне зі соцмереж

Західні компанії готові до відбудови України: на це потрібно понад трильйон доларів, — ЗМІ

Компанії країн Заходу очікують на найбільший контракт із часів щонайменше Другої світової війни у зв’язку з повоєнною відбудовою України. Хоча війна ще не завершена, керівники західних країн, а також державні та приватні компанії, вже розробляють плани щодо цього.

Про це повідомив Bloomberg.

Уряди, керівники й інвестори країн Заходу вже намагаються знайти місце для повоєнної реконструкції України, яка, за оцінками Європейського інвестиційного банку, може скласти понад один трильйон доларів. З поправкою на інфляцію, це вп'ятеро більше, ніж фінансований США "План Маршалла" після Другої світової війни.

Огляд відновлювальних робіт по всій Україні — навіть в умовах бойових дій, що тривають вже третій рік, — дає уявлення про те, як можуть виглядати масштаби та вигляд загальної відбудови країни.

Зокрема, німецькі й австрійські компанії планують підприємства в інфраструктурі й обороні, JPMorgan Chase & Co. чекає на робочі групи для "передпроектного планування", а Данія поки що виділила 120 мільйонів євро на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві.

Найбільший виробник сталі, Metinvest BV, оцінює, що після початку масштабної реконструкції для відновлення житла та соціальної інфраструктури, протягом п'яти-десяти років знадобиться близько 3,5 мільйона тонн сталі. Компанія заявляє, що готова задовольнити цей попит.

У лютому оборонний гігант Rheinmetall AG оголосив про плани створити в Україні підприємство з виробництва вкрай необхідних 155-міліметрових артилерійських боєприпасів.

Виробник будівельних матеріалів Fixit з минулого року відкриває новий виробничий майданчик на заході України, а хімічна компанія Bayer AG оголосила про інвестиції у виробництво насіння.

Австрійська компанія Waagner-Biro Bridge Systems, яка виробляє модульні сталеві шляхопроводи, що перетинають річки та долини, вже розпочала виробництво на майданчику в Західній Україні. Минулого року генеральний директор компанії Ріхард Кершбаумер в інтерв'ю сказав, що "роботи вистачить на десятиліття".

"З огляду на те, звідки будуть надходити кошти, американські та європейські компанії, ймовірно, отримають левову частку контрактів", — пише Bloomberg.

Турецькі компанії відновлюють мости та дороги, постачають генератори енергії та мобільні госпіталі, сподіваючись, що матимуть перевагу, коли почнеться конкуренція за великі контракти.

За два роки війни, турецькі будівельні підрядники завершили 70 проектів в Україні на загальну суму близько 1 мільярд доларів. Найбільший із них — Onur Group — ремонтує підірвані мости, зокрема, міст в Ірпені на околиці Києва.

У співпраці з південнокорейською Samsung C&T Corp. Onur Group також будувала в Україні мобільні шпиталі. Згодом компанія хоче відновити реконструкцію Міжнародного аеропорту "Дніпро", а також деякі проекти з будівництва автодоріг. Хоча конкуренція за контракти буде величезною, турецькі компанії сподіваються, що їхній досвід роботи в країнах, які боролися з конфліктом або корупцією, дасть їм перевагу.

Стамбульська компанія Dogus Construction, яка вже багато років працює в Україні, відновлює три мости за підтримки Великої Британії та, за словами її представника в Україні Сухи Канатана, очікує, що одного дня отримає контракти на суму "декілька мільярдів доларів" від реконструкції.

Представники компаній зазначили, що незалежно від того, що станеться в найближчій перспективі, реконструкція України має колись розпочатися. Корпораціям просто варто переконатися, що вони готові до цього.

Водночас головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Беата Яворчик (банк із початку війни надав Україні 3,8 мільярда євро фінансування) зазначила, що фокус має бути не лише на грошах, але й на людях.

Натомість, як зазначив Bloomberg, кожна відповідальна за проект відбудови в Україні людина, зараз не може знати, якого розміру буде територія країни після закінчення війни.

"Мапа України залежатиме від того, яку частину нині окупованої території поверне собі Київ, а також від того, коли та де вирішить жити понад чверть довоєнного населення країни. Росіяни зараз контролюють близько 18% території України", — зауважили журналісти видання.

Також наразі невідомо, як гарантувати, що після мирної угоди росіяни знову не окупують області та райони, де виконані відновлювальні роботи.

Нагадаємо, що 5 березня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про виділення додаткових 9,3 мільярда гривень на швидке відновлення деяких регіонів країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.03.2024 08:58