Данило Гетманцев. Джерело: Telegram

Законодавство стає жорсткішим для грального бізнесу: в Україні створять нову службу, яка його контролюватиме

Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) не підпорядковуватимуть Міністерству цифрової трансформації України. Замість колегіального органу створять службу, підпорядковану одному з органів виконавчої влади.

Про це заявив голова Комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю "Радіо Свобода". Він зазначив, що через незадовільну роботу цієї комісії вирішив рекомендувати до голосування законопроект, поданий Кабінетом міністрів України.

"Ми звернули увагу на істотний недолік регулювання у сфері грального бізнесу — це відсутність системи онлайн-моніторингу. На жаль, цю систему КРАІЛ не може запустити вже більше ніж три роки. Система ця вирішувала би дуже багато: від оподаткування до контролю за діяльністю гральних закладів. На жаль, ми бачимо що цей процес заблокований. На жаль, результату жодного немає", — розповів Гетманцев.

За його словами, саме тому народні депутати підтримали законопроект Кабінету міністрів про ліквідацію КРАІЛ і передачу функцій цього органу одному з органів центральної виконавчої влади.

"Ви казали про передачу контролю Мінцифри — немає цього в законопроекті, ніхто Мінцифри не передає. Йдеться про створення не колегіального органу великого, не комісії великої, а звичайної служби, яка би швидко та якісно виконувала ці завдання", — сказав він.

Голова профільного комітету також пояснив, що накопичилися зміни, необхідні до чинного законодавства, тому їх об’єднали в один законопроект. Він вважає, що гральний бізнес повинен бути жорстко врегульований державою:

"До цього накопичувалася ціла низка змін до чинного законодавства, які є необхідними й щодо протидії лудоманії, і щодо забезпечення дотримання організаторами грального бізнесу чинного законодавства. Ми об’єднали все це в один законопроект. Ми покращуємо законодавство. Так, воно стає жорсткішим для грального бізнесу, але в суспільстві існують певні види діяльності, які має жорстко врегулювати держава. І тут мова йде не про розвиток бізнесу, тут мова йде про суспільне здоров’я та забезпечення безпеки", — акцентував Гетманцев.

Гетманцев вважає, що народні депутати очікують подальшого виходу з тіні учасників ринку. Однак в Україні продовжують працювати сайти, котрі надають послуги у сфері грального бізнесу, без ліцензій.

"Ми очікуємо подальшого відбілювання ринку. Якщо взяти березень цього року — в чотири рази сплачено більше податків порівняно з березнем минулого року. Два мільярди ми отримали в березні цього року надходжень до державного бюджету. Але поряд з цим, за даними Мінцифри, послуги у сфері грального бізнесу надають більше тисячі сайтів. А ліцензованих з них — лише 17", — пояснив голова комітету.

Нагадаємо, що 4 квітня Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики одностайно погодив законопроект про посилення контролю за гральним бізнесом. Він також ліквідував Комісію з регулювання азартних ігор і лотерей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.04.2024 17:58