Фото: advokatpost.com

Замість Князєва. Верховний Суд очолив Станіслав Кравченко — що про нього відомо

Новим очільником Верховного Суду обрали Станіслава Кравченка — голову Касаційного кримінального суду у складі ВС. Відомо, що 15 травня його попередник Всеволод Князєв погорів на хабарі у розмірі 2,7 мільйона доларів.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання Пленуму ВС.

За кандидатуру Кравченка проголосували 108 зі 148 суддів. Ще 11 суддів не підтримали жодного кандидата.

Також на посаду голови ВС претендували:

  • Наталія Коваленко — суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду;
  • Альберт Єзеров  суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду;
  • Іван Міщенко  суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду;

Станіслав Кравченко склав присягу на засіданні Пленуму Верховного Суду.

присяга Кравченка

скріншот із відео

Що відомо про Станіслава Кравченка

В минулому — заступник голови Вищого спецсуду з цивільних і кримінальних справ. Тепер  голова Касаційного кримінального суду в складі нового Верховного Суду.

У 2011 році Кравченка обрали до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Створення якого було частиною реформи, яку проводила команда Віктора Януковича. Після Революції гідності 23 квітня 2014 року Кравченка призначили заступником голови цього суду.

У 2017 році він пройшов конкурс до новоствореного Верховного Суду, де очолив впливовий його підрозділ  касаційний кримінальний суд.

За словами представниці Громадської ради доброчесності Наталії Соколенка, Кравченко отримав негативний висновок через те, що приймав рішення з порушенням прав людини, що визнав ЄСПЛ, але збрехав про це в декларації доброчесності, і не декларував майно. Зокрема, у деклараціях за 2012-2014 роки суддя не вказав у власності земельну ділянку площею 900 кв.м, якою володів з 2002 року. При цьому на цій ділянці розташовувався будинок, про який також не вказував у деклараціях за 2004, 2006, 2009 роки.

Нагадаємо, 15 травня детективи Національного антикорупційного бюро провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 13:18