Фото: НАТО

Запрошення поки не буде: Столтенберг повідомив, що чекати Україні на саміті НАТО у Вільнюсі

Країни-члени НАТО не будуть обговорювати запрошення для України під час саміту Альянсу у Вільнюсі. Щоправда, вони дотримуються позиції, що Україна стане членом НАТО у майбутньому.

Про це на прес-конференції заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

У Брюсселі завершилося дводенне засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони. В рамках цього засідання відбулися зустрічі в форматі Комісії НАТО — Україна та Контактної групи з оборони України під егідою США. У цих заходах взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков. Учасники розглядали шляхи продовження та прискорення надання Україні військової допомоги для звільнення окупованих Росією територій, а також перспективи євроатлантичної інтеграції України. Ці та інші найважливіші питання будуть розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО 11-12 липня поточного року.

"Всі союзники погоджуються з тим, що Україна стане членом НАТО. Ми не будемо обговорювати запрошення на саміті у Вільнюсі, натомість — як ми будемо просувати Україну ближче до НАТО. Я впевнений в тому, що ми знайдемо добре рішення щодо цього", — зауважив керівник Альянсу.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підтримує план генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, що Україні після завершення бойових дій не потрібно буде завершувати "план дій щодо членства" (ПДЧ), аби стати членом Альянсу.

Раніше ЗМІ повідомляли, що замість швидкого вступу до НАТО президент США Джо Байден хоче запропонувати Україні десятирічну стабільну військову допомогу. Цей формат називають "ізраїльською моделлю" безпеки.

Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі. Це станеться вже у липні на саміті НАТО у Вільнюсі. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2023 17:59