Дмитро Вербицький. Джерело: parlament.ua

Заступник генпрокурора живе в будинку за півмільйона доларів: його купили в шість разів дешевше

Заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький живе в будинку в елітному котеджному містечку "Коник" у Києві. Його племінник придбав це житло за довіреністю від одеського бізнесмена за понад два мільйони гривень — що до ринкових цін є заниженою у шість разів вартістю.

Це виявили "Схеми" (проект "Радіо Свобода"). Раніше ДБР відкрило кримінальне провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка «Коник», в якому процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора, де заступником голови є Вербицький.

Нині активних дій щодо цього провадженню немає, арешти на майно забудовника зняті. За інформацією розслідувачів, сам Вербицький на запитання про занижену ціну на таунхаус заявив, що йому відома "лише вартість, яка зазначена у договорі".

Щодо кримінальної справи заступник генпрокурора сказав, що прокурорський нагляд за розслідуваннями Державного бюро розслідувань "не входить до його повноважень".

У своїй майновій декларації за 2023 рік заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький вказав, що з 3 листопада 2023 року орендує будинок площею 155 квадратних метрів. "Схеми" з’ясували, що будинок, в якому оселився Вербицький — це двоповерховий таунхаус в елітному котеджному містечку "Коник" у Києві.

На сайті забудовника вказано, що цей двоповерховий котедж з назвою QDRO tetra, "спроектований за сучасними технологіями, з використанням екологічних матеріалів".

Власник таунхаусу — бізнесмен Віктор Павільч з Одещини, де раніше Вербицький працював заступником прокурора області. Павільч володіє компаніями, які займаються добуванням декоративного та будівельного каменю, наданням майна в оренду та експлуатацію.

Як встановили "Схеми", 26 жовтня 2023 року Павільч видав племіннику Вербицького Євгенію довіреність на представництво інтересів, а вже наступного дня, 27 жовтня, Євгеній Вербицький оформив право власності на таунхаус разом із землею на ім’я Павільча.

Сума угоди — 2,8 мільйона гривень: 2 мільйони гривень за будинок та 800 тисяч гривень за землю, свідчать договори купівлі-продажу, які є у розпорядженні "Схем".

Продавець за договором — Олександра Мараховська, інтереси якої за довіреністю представляла Оксана Яцина, яка є керівником компанії-засновника "ЗВ Девелопмент" — забудовника котеджного містечка "Коник".

На підписанні угоди був присутній і сам Дмитро Вербицький, про що свідчать записи з камер спостереження котеджного містечка за той день, отримані від джерел "Схем" із доступом до цих відео.

Журналісти звернули увагу на вартість майна — понад 2 мільйони гривень, при тому, що ринкова ціна такого самого таунхаусу становить близько 470 тисяч доларів — згідно з оголошеннями про продаж аналогічного житла в цьому котеджному містечку та рекламних промо. В українській валюті станом на зараз це понад 18,5 мільйона гривень.

Розпочинаючи з травня 2020 року ДБР розслідує кримінальне провадження щодо незаконного відчуження земельних ділянок, які перебували в комунальній власності Києва та на яких згодом звели котеджне містечко "Коник". Процесуальне керівництво у цій справі здійснює Офіс генерального прокурора.

Нагадаємо, раніше "Схеми" повідомляли, що за декілька років власниками майна на понад 70 мільйонів гривень стали голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко та члени його родини. Вони придбали апартаменти, земельні ділянки, будинок, офіси й інше. При цьому ніхто з родичів Кириленка бізнесом не займався, а сам він до Антимонопольного комітету очолював Донецьку облдержадміністрацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.05.2024 11:36