Затримання Ткача на польському кордоні. Колаж: "Українська правда"

Затримання журналіста Ткача: польська поліція оприлюднила суперечливі заяви

У вівторок, 27 лютого, ввечері, поліція Підляського воєводства опублікувала коротке повідомлення про те, що "не затримувала журналіста з України". Польські правоохоронці взагалі спочатку назвали це фейком.

Про це повідомила поліція Підляського воєводства в мережі X.

"Увага, фейкові новини! Підляська поліція не затримувала журналіста з України. Це неправдива інформація", — йдеться в повідомленні.

Це сталось після того, як про затримання розповів сам журналіст "Української правди" Михайло Ткач.

У коментарі виданню Wirtualna Polska посол України в Польщі Василь Зварич підтвердив, що втрутився у справу затриманого журналіста.

"Вони знімали рух поїздів, запускали дрон. Поліція вирішила перевірити, хто це був, щоби це не виявилися провокатори. Справу швидко вирішили", — зазначив він.

Пізніше поліція повідомила, що офіцери вжили заходів, щоби встановити особи людей, перебування яких у прикордонній зоні стурбувало мешканців. Після встановлення осіб їх відпустили.

Хоча правоохоронці Польщі не уточнили, якого саме журналіста мають на увазі, але з повідомлення зрозуміло, що це Михайло Ткач.

Заява Ткача щодо інциденту на кордоні

"Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліціянти та показали значок. Ми показали наші документи та посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати", — заявив журналіст.

Михайло Ткач також повідомив, що згодом українців привезли у комендатуру. Водночас близько 10 людей почали обшукувати їхню машину та повикидали речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони та документи.

"На допиті в комендатурі я повідомив, що ми журналісти й сказав, що ми знімаємо як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії та Білорусі в Польщу. Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою", — йдеться у заяві Ткача.

Журналіста Михайла Ткача затримали на кордоні з Польщею

Фото: "Українська правда"

Як завершився інцидент на польському кордоні

Михайла Ткача та оператора утримували в комендатурі щонайменше чотири години й лише потім відпустили після дозволу "зверху". Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися. Журналіст повідомив, що в польській комендатурі українців допитували не лише поліціянти, а й представники спецслужб. Після того, як затриманим журналістам повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені.

Також українських журналістів в польській комендатурі розпитували, чи будуть вони розповідати публічно, що їх затримували. Наразі журналісти УП спілкуються з адвокатами.

Журналіста Михайла Ткача затримали на польському кордоні

Фото: "Українська правда"

Реакція "Української правди"

Ситуацію із журналістом Михайлом Ткачем прокоментувала головна редакторка Севгіль Мусаєва.

"Ми обурені цією ситуацією, яку вдалося нормалізувати лише після розголосу та за підтримки посольства України в Польщі. Команда УП дякує послу та консулу за швидку реакцію та небайдужість", — заявила вона.

Нагадаємо, що в листопаді поліція Київської області відкрила кримінальне провадження про перешкоджання журналістській діяльності. Це сталося після публікації відео з побиттям журналіста-розслідувача Михайла Ткача.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 28.02.2024 07:38