Виступ Зеленського на засіданні Євроради. Джерело: president.gov.ua

Зеленський не виключає атак Росії на атомні електростанції: для захисту необхідна додаткова ППО

Російських атак може зазнати інфраструктура українських атомних електростанцій. Тому Україні вкрай необхідні сучасні засоби протиповітряної оборони.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи по відеозв'язку на засіданні Євроради.

"Росія вже знищила майже всю нашу теплову енергетику. Греблі та обладнання гідроелектростанцій, а також газова інфраструктура зазнають терористичних атак. Росія не відмовляється від радіаційного шантажу та, зокрема, продовжує жорстоко гратися з безпекою Запорізької АЕС. Ми не виключаємо, що інфраструктура інших наших атомних електростанцій і розподільчих мереж також перебуває під загрозою з боку російського терору", — сказав він,

За його словами, це може зупинити тільки ППО — конкретні системи, такі як Patriot, Iris-T, Samp-Т, Nasams. Вони потрібні Україні просто зараз — необхідні, щоб перешкодити Путіну використовувати терористичні методи.

Він визнав, що "російська армія відчуває свою силу практично в усьому, що належить до збройного компонента. І саме завдяки цій силі — в артилерії, в техніці, в умінні діяти в небі — вони чинять на нас тиск на фронті та поступово рухаються. Путін тепер сподівається, що йому вдасться домогтися успіху у своєму контрнаступі, і єдиним корінням цієї надії є брак зброї серед наших солдатів".

"Ми активно працюємо зі США, щоб домогтися належного рішення Конгресу щодо американського пакета підтримки. І я прошу кожного з вас приєднатися до спілкування з нашими американськими партнерами, щоб їхня підтримка була реальною", — звернувся він.

Зеленський подякував "кожному з вас за ваші ініціативи та участь у коаліціях з підтримки України, наших сил оборони та безпеки. Я дякую всім, чиї зусилля дійсно ефективні. Але, на жаль, ми поки що не бачили мільйона артилерійських снарядів з Євросоюзу, про які так багато говорили".

"Крім того, деякі інші ініціативи ще не реалізовано повною мірою, і це насамперед позначається на тому, чим можуть скористатися наші солдати на фронті та чого їм ще, на жаль, доведеться чекати. Прошу прискорити реалізацію наших із вами домовленостей — як щодо постачання та спільного виробництва озброєння та боєприпасів, так і щодо фінансування відповідних проектів", — зауважив Зеленський.

Він висловив сподівання, що Європейський Союз виконає свої обіцянки, і наш народ побачить, як Україна наближається до повноправного членства.

"Червень — вдалий час, щоби фактично почати переговори з Україною про членство. Тому нам необхідно прийняти переговорну основу і провести першу міжурядову конференцію", — заявив він.

Також український президент торкнувся теми російських активів, які зараз заморожені, але мають бути використані для захисту життів від російського терору.

"Це теж справедливо. І, будь ласка, постарайтеся обмежити доходи Росії", — звернувся до членів Євроради Зеленський.

За його словами, Європа може забезпечити нульову терпимість до всього, що приносить Росії прибуток від терору та дестабілізації.

"Це теж буде справедливо. Але це також буде ефективно", — підсумував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що для допомоги Україні у війні у партнерів у всьому світі є все необхідне. Він наголосив, що зараз військова підтримка партнерів життєво необхідна для нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.04.2024 10:41