Фото: Новинарня

Живе в Маямі та отримує гроші з бюджету України: журналісти викрили члена ЦВК

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення РФ і з того часу не повертався. Наразі він живе з сім'єю у штаті Флорида неподалік Маямі, але продовжує отримувати гроші із державного бюджету України.

Про це повідомляється у розслідуванні проекту Радіо Свобода "Схеми".

Зокрема, журналісти "Схем" завдяки джерелам із доступом до даних про перетин кордону з'ясували, що Юрій Буглак вилетів з аеропорту "Бориспіль" 12 лютого 2022 року рейсом до Стамбула. З наступного дня до 9 березня у члена ЦВК була запланована відпустка. Вона закінчилася, але посадовець так і не повернувся до України.

Як з’ясували "Схеми", після виїзду за кордон Буглак продовжував отримувати зарплату з бюджету, працюючи дистанційно майже рік. Загалом він отримав заробітну плату та інші виплати на суму 1,5 мільйона гривень. А з 9 березня 2023 року — пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням посади. З цього дня члени ЦВК знову повинні були засідати офлайн, тобто працювати на своїх робочих місцях. Як член ЦВК Буглак повинен був "вести особистий прийом громадян".

Також журналісти встановили, що живучи за кордоном, Буглак ще двічі просив державу про матеріальну допомогу у розмірі 230 тисяч гривень — "на оздоровлення" і "для вирішення соціально-побутових питань у зв'язку з народженням дитини". Як стало відомо розслідувачам, свої обов'язки Буглак фактично не виконував, востаннє виходив на зв'язок з ЦВК у лютому 2023 року.

Водночас сам Буглак ніяких порушень зі свого боку не бачить.

"Я працював, працюю, і буду працювати на свою державу. Ніяких порушень із мого боку, з боку моїй організації не відбувалося. Все, що було, все було на законних підставах. І виїзд, і робота, і знаходження десь там, де ви мене шукаєте", — заявив член ЦВК у коментарі "Схемам".

Водночас чиновник відмовився називати місце свого перебування. Однак, завдяки фото його дружини у соцмережах, ЗМІ дізналися, що посадовець разом з родиною мешкає у Флориді в ЖК The Wave на узбережжі Атлантичного океану.

"Скажіть, хіба є різниця перебувати, наприклад, в місті Ужгород або в місті Івано-Франківськ, або в місті Вінниця, чи в якомусь закордонному місті, працювати і отримати зарплату? В чому різниця? В місті Кошице і місті Ужгород. В чому різниця для посадовця, якщо він має право працювати дистанційно?" — поцікавився натомість Буглак.

Також голова ЦВК Олег Діденко у коментарі "Схемам" сказав, що з юридичної точки зору у нього не було підстав внести подання на звільнення Буглака з посади, хоча "з морального боку тут може бути багато питань".

Як пишуть "Схеми", в Україні Буглак має під Києвом чотири земельні ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками — на 390 і 85 квадратів – у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами — у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в столиці має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В останній, публічно доступній декларації за 2018 рік посадовець задекларував позашляховики Land Rover Discovery Sport 2017 року та Land Rover Freelander 2013 року, а також колекцію дорогих годинників: Rotap Maranello з рожевого золота, Breguet — із жовтого, Chopard з білого та Marius Lacroix — з титановим корпусом, а також смарт годинник Louis Vuitton. Тоді Буглак декларував, що має готівкою 990 тисяч доларів, 725 тисяч гривень та 120 тисяч євро. 

Нагадаємо, раніше розслідувачі "Схем" встановили, що народний депутат Андрій Холодов виїхав з України у січні 2023 року і відтоді не повертався. Попередньо, він живе на Кіпрі. За інформацією ЗМІ, востаннє Холодов був в Україні 21 січня 2023 року. Уранці того дня він на автомобілі Mercedes GLS 450 перетнув кордон через пункт пропуску "Порубне" в Чернівецькій області. До цього нардеп виїжджав за кордон 17 грудня, а потім повернувся 11 січня і пробув в Україні 10 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.08.2023 23:45