Олексій Кіпрін. Джерело: "Суспільне"

Журналісти ідентифікували одного з рашистів, який знущався з українських полонених (фото, відео)

Нещодавно один із російських Telegram-каналів опублікував відео знущань з українських військовополонених. Російські військові змушували чотирьох українських полонених, яких вели зв’язаними лісом, спершу співати гімн СРСР, а тоді били й імітували страту.

Журналісти редакції розслідувань "Суспільного" ідентифікували одного з росіян та отримали від нього підтвердження, що це саме він на відео. Там видно п’ятьох російських військових. У частини з них — відкриті обличчя.

Журналісти ідентифікували росіянина, який безпосередньо знімав відео. Його обличчя видно найкраще. Також чути, що інший російський військовий кличе його "Барс".

Соцмережі Олексія Кіпріна

Джерело: соцмережі Олексія Кіпріна

Російський військовий, який знущався з українських військовополонених, воює в Україні з 2014 року. Журналісти встановили, що знімав відео 32-річний Олексій Кіпрін родом зі Санкт-Петербурга. Вдома на нього чекає дружина Наталія та малолітній син.

Рашист Олексій Кіпрін із дружиною Наталією

Рашист Олексій Кіпрін із дружиною Наталією. Джерело: соцмережі

Про його багаторічну службу в так званій міліції "ЛНР" свідчить інформація на сайті "Миротворець". За інформацією ресурсу, Олексій був військовослужбовцем Шостої мотострілецької роти Другого кулеметного взводу Другого кулеметного відділу Четвертої окремої мотострілецької бригади так званої міліції "ЛНР". Заразі він — у штурмовій групі "Шторм" 153 танкового полку 47 гвардійської танкової дивізії Першої танкової армії.

Про участь Олексія у війні писало й міністерство оборони Росії.

"Молодший лейтенант Олексій Кіпрін, діючи в обороні, виявив озброєних бойовиків ЗСУ, які рухалися у напрямку позицій російських підрозділів. Сміливі та рішучі дії військового — озброєні бойовики, зазнавши втрат, були змушені відступити", — повідомило міноборони Росії 5 травня.

Рік тому він ділився у соцмережах фотографіями своєї нагороди "георгіївський хрест" за підписом Володимира Путіна.

"Георгіївський хрест" Кіпріну

Джерело: соцмережі Олексія Кіпріна

Журналісти написали Олексію Кіпріну на його сторінку в одну зі соціальних мереж, щоб отримати підтвердження, що це він на відео.

Чоловік, думаючи, що листується з російською пропагандисткою, написав: "Гімн співали погано. Запотиличників надавали й у табір військовополонених передали. Зазвичай під час зачистки немає часу своїх евакуювати, тут полонені".

Нагадаємо, що омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН через поширене в мережі відео знущань з українських військовополонених, імовірно, на Харківському напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2024 15:11