Джон Байден і Володимир Зеленський. Фото з архіву. Джерело: Офіс президента України

ЗМІ назвали дату підписання безпекової угоди США й України та натякнули на напругу між Києвом і Вашингтоном

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден підпишуть двосторонню угоду про безпеку в кулуарах зустрічі G7 в Італії. Це відбудеться перед Самітом миру, що пройде 15-16 червня у Швейцарії.

Таку версію оприлюднило видання Financial Times із посиланням на власні джерела.

"За декілька днів до мирного саміту Зеленський і Байден, як очікується, підпишуть двосторонню угоду про безпеку в кулуарах зустрічі G7 в Італії наступного місяця", — розповіли журналістам неназвані посадовці США.

Саміт лідерів держав G7 запланований в Італії 13-15 червня. Джерела видання не уточнили, в який день відбудеться підписання угоди. Журналісти зазначили, що угоду укладуть протягом останніх тижнів, що відзначаються дедалі більшою напругою у відносинах між Києвом і Вашингтоном.

"Ми далі один від одного, ніж будь-коли раніше від початку війни. Це дуже, дуже напружено", — сказав медівника один із високопоставлених українських урядовців про відносини між США й Україною.

Розчарування Володимира Зеленського Джо Байденом проявилося цього тижня в заяві, коли український президент дорікнув американському колезі за намір взяти участь у зборі коштів від Демократичної партії в Каліфорнії, а не в Саміті миру у Швейцарії. Зеленський сказав, що це "не дуже сильне рішення".

Декілька українських посадовців заявили, що розчарування Києва відсутністю підтримки США на найвищому рівні ініціативи щодо проведення мирного саміту є лише однією з багатьох точок тертя з Вашингтоном та іншими західними партнерами. Понад десять нинішніх і колишніх українських посадовців і дипломатів країн G7 в Києві, які спілкувалися з виданням, вказали на цілу низку суперечливих питань.

Серед них — шестимісячна затримка Конгресу зі схваленням американської військової допомоги, очікувана відсутність суттєвого прогресу на шляху до членства України в НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні в липні, заборона адміністрації Байдена на використання Києвом американської зброї на території Росії; а також удари українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах.

Серед інших напружених моментів — звільнення головнокомандувача Валерія Залужного в лютому та міністра інфраструктури Олександра Кубракова цього місяця, а також розбіжності в стратегіях щодо того, як Україна може досягнути перемоги, а також який вигляд ця перемога може мати.

Декілька українських посадовців заявили на правах анонімності, що їх розпочинають турбувати методи, які використовує український президент для спілкування зі США. Один сказав, що Зеленський був "дуже роздратований" Байденом, додавши, що вони стурбовані "відкритим провокуванням" Білого дому.

"Не кусай руку, яка тебе годує", — сказав журналістам неназваний український урядовець.

Нагадаємо, сьогодні Білий дім запевнив Київ в незмінності підтримки України з боку США незалежно від того, хто представлятиме Вашингтон на Саміті миру, який пройде у Швейцарії з 15 по 16 червня. Про це заявив радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.05.2024 18:35