Віктор Орбан. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Зустріч Орбана та Зеленського можлива, але Угорщина наполягає на одній ключовій вимозі

Будапешт вимагає відновлення всіх прав угорської меншини, які та мала 2015 року. Такою є вимога для проведення зустрічі між президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Про це повідомило видання Telex із посиланням на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, яку він озвучив під час прес-конференції з чеським колегою в Будапешті.

"Наша позиція чітка: якщо відновлять усі права, які угорська національна меншина мала 2015 року, тоді зустріч може відбутися. Не коли пообіцяють, а коли відновлять їхні права, тоді може відбутися саміт. Ми до цього готові", — сказав Сійярто.

Він додав, що угорська сторона озвучила всі свої очікування українській.

"Наші очікування чіткі, ми їх озвучили в 11 пунктах, я постійно контактую з колегою Єрмаком, колегою Кулебою, вони знають, чого ми хочемо, вони знають, які наші очікування. Сподіваюся, що колись їх візьмуть до уваги", — заявив угорський міністр.

Як відомо, наприкінці січня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак разом із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та Петером Сійярто провели переговори в Ужгороді. Єрмак стверджував, що вони засвідчили взаємне прагнення Києва та Будапешта провести зустріч на найвищому рівні. Однак угорський міністр на початку березня сказав, що зустріч Орбана та Зеленського найближчим часом не відбудеться.

Нагадаємо, 21 квітня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не дозволить втягнути Будапешт у війну. Адже, на його думку, Захід перебуває за крок від введення військ в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.04.2024 12:55