Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Зустрічається у 1% дітей: у Львові лікарі прооперували підлітка з рідкісною вродженою вадою (фото)

Львівські хірурги успішно прооперували 17-річного хлопця з рідкісною патологією — кістою урахуса. Ця недуга зустрічається лише в одного відсотку дітей.

Про це повідомляє прес-служба "Центру дитячої медицини. Лікарні "Охматдит".

Володимир зі Львова звернувся зі скаргами на гнійні виділення з ділянки пупка та періодичний біль у цій ділянці тіла. Ці скарги з’явилися у юнака впродовж останніх кількох місяців. Після проведення аналізів, ультразвукового та рентгеноконтрастного дослідження стало відомо, що це кіста урахуса.

Урахус — це трубчаста структура, яка утворюється в ембріона, що розвивається в утробі матері. Він з’єднує пуповину з сечовим міхуром до народження. Після народження урахус зазвичай редукується (скорочується) в невелику зв’язку. Отже, кіста урахуса — це вроджена вада ембріонального розвитку, за якої в сечовій протоці відбувається утворення замкнутої порожнини, що містить серозну рідину.

"Після першого звернення хлопцю було призначено консервативне лікування, яке мало тимчасовий позитивний ефект, а далі наші хірурги провели оперативне втручання, яке змогли успішно завершити", — додають лікарі.

Медики провели підлітку консервативне лікування, яким перевели кісту у "холодний" період, після чого без будь-якого ризику змогли провести успішне оперативне втручання. Хірург Олег Содома пояснює, що у ході операції було видалено кісту та залишкові тканини сечової протоки, які скерували на патофізіологічне дослідження, і вже за кілька днів отримали підтвердження попереднього діагнозу.

"Післяопераційний період у пацієнта пройшов без ускладнень, хлопець був виписаний на другу добу після втручання. Він вже виписаний зі шпиталю й надалі буде під спостереженням лікарів. Бажаємо йому міцного здоровʼя", — додали медики.

Хірург Тетяна Катринець зауважила, що загалом кіста урахуса є досить рідкісною патологією, проте протягом останніх місяців було кілька схожих випадків діагностики та лікування цієї патології у дітей підліткового віку.

"Якщо Ви помітили у своєї дитини схожі скарги та симптоми, рекомендуємо одразу звертатися на консультацію до дитячого хірурга", — наголосила Катринець.

Нагадаємо, раніше у Києві в національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" врятували трирічного хлопчика, якому під час процедури стоматологи пошкодили трахею. Дитина була у критичному стані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.09.2024 00:45