Джо Байден. Джерело: Білий дім

Байден звинуватив Трампа у зриві домовленостей: від цього залежить допомога Україні

Президент США Джо Байден звинуватив свого конкурента на майбутніх президентських виборах Дональда Трампа у зриві угоди щодо прикордонної політики. У пакеті з цими домовленостями планується голосування за надання підтримки Україні й Ізраїлю.

Про це Джо Байден заявив під час брифінгу в Білому домі.

За словами президента, тепер усе вказує на те, що законопроект навіть не внесуть на розгляд сенату — і причиною цьому є позиція Трампа. Байден зазначив, що Трамп вважає це поганим для себе політично.

Джо Байден зауважив, що Трамп використовує цю проблему як зброю. За даними президента, Трамп зв'язався з республіканцями у Палаті представників і Сенаті та "погрожував і намагався залякати їх", аби ті проголосували проти цієї пропозиції щодо кордону.

Байден акцентував на тому, що до цього пакету входить і допомога Україні та нагадав, що із затримкою допомоги в України стає менше можливостей для захисту — чого і хоче російський диктатор Володимир Путін.

Він нагадав, що США мобілізували коаліцію з 50 країн і об'єднали НАТО та збільшили кількість членів Альянсу. Тому США не можуть відвернутися від України.

"Підтримка цього законопроекту — це протидія Путіну. Якщо не підтримати цей законопроект, то це допоможе Путіну. Якщо ми не зупинимо його апетити — він не зупиниться в Україні. Він себе не буде обмежувати. І витрати для США, для партнерів зростуть", — пояснив він.

Байден нагадав, що підтримку України в цей час "ніхто ніколи не забуде". Також він зазначив, що законопроект надає допомогу Ізраїлю для захисту від ХАМАСу та допомогу, яка рятує життя для палестинців.

Президент США резюмував, що республіканці мають ухвалити рішення щодо цього законопроекту. Він зазначив, що одразу підпише документ, якщо його затвердять.

Байден пообіцяв, що якщо законопроект не затвердять, то він чітко доноситиме до американців, що це сталося через республіканців, котрі "просто бояться" Трампа.

"І хай знають, що єдине питання, чому немає захисту кордону — це Дональд Трамп і його друзі. Треба ще раз згадати, хто ми є. Ми — США, немає нічого неможливого, коли ми робимо це разом. І я сподіваюся та молюся, що республіканці не підірвуть цю домовленість", – підсумував американський лідер.

Нагадаємо, що вчора керівництво Палати представників США назвало новий законопроект про додаткове фінансування, який об'єднує виділення коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та зміцнення південного кордону США ще гіршим, ніж очікували американські законодавці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.02.2024 22:55