Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Боєприпаси з Індії потрапляють до українських військових через країни Євросоюзу, — ЗМІ

Артилерійські боєприпаси виробництва Індії потрапляють до Збройних сил України через країни Європейського Союзу. При цьому Росія протестує, а Індія не реагує на такі постачання.

Про це повідомила агенція Reuters, посилаючись на понад 10 неназваних індійських і європейських урядовців, посадовців оборонно-промислового комплексу, а також аналіз митних даних.

Співрозмовники журналістів зазначили, що надання таких боєприпасів для захисту України від Росії відбувається вже понад рік. Дані митниці теж це підтверджують. Індійські правила експорту зброї передбачають використання зброї заявленим покупцем, який ризикує припиненням майбутніх продажів у разі несанкціонованих постачань.

При цьому, як заявили два з опитаних медійниками індійських посадовці, Індія не вжила жодних дій для обмеження постачань до Європи.

Російська влада порушувала це питання перед Індією щонайменше двічі, в тому числі під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова з індійським колегою.

У міністерствах закордонних справ оборони Росії й Індії повідомлення агенції не коментували. У січні речник МЗС Індії Рандхір Джайсвал заявив, що Індія не відправляла та не продавала Україні артилерійські боєприпаси.

Два джерела в уряді Індії та два співрозмовники в індійському оборонно-промисловому комплексі розповіли журналістам Reuters, що Делі виробляє лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовує Україна, один посадовець зазначив, що це менше, ніж 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом після початку повномасштабного вторгнення.

Журналісти дізналися, що серед європейських країн, які надсилають індійські боєприпаси в Україну, є Італія та Чехія, яка очолює ініціативу з постачання Києву артилерійських боєприпасів з-за меж Євросоюзу. Міністерства оборони України, Італії та Чехії не відповіли на запити агенції про коментарі.

Нагадаємо, вчора міністр нафти Індії Хардіп Сінг Пурі заявив, що Делі продовжуватиме закуповувати нафту у російських компаній, яким не заборонено здійснювати такі продажі. Нафта з Росії має попит в Індії через її низьку вартість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.09.2024 11:38