Фото ілюстративне зі соцмереж

Допоміг заробити Північній Кореї майже $7 млн: у США заарештували українця

Киянин Олександр Діденко, який проживав у Сполучених Штатах Америки, допомагав Північній Кореї заробляти мільйони доларів в обхід міжнародних санкцій. Американські правоохоронці заарештували українця.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на заяву Міністерства юстиції США. У відомстві пояснили, що ретельно продумана схема отримання доходів для Північної Кореї, порушуючи міжнародні санкції, містила проникнення в понад 300 американських фірм, зокрема, в компанії та банки зі списку Fortune 500, а також крадіжку особистих даних понад 60 американців.

У заяві Міністерства юстиції йдеться про те, що закордонні ІТ-фахівці також намагалися отримати роботу та доступ до інформації у двох урядових установах США, хоча ці зусилля загалом виявилися безуспішними.

Держдепартамент США раніше повідомляв, що ця схема принесла Північній Кореї щонайменше 6,8 мільйона доларів. До цього причетні громадяни КНДР, які пов'язані з Департаментом військової промисловості Північної Кореї. Він займається розробкою балістичних ракет, виробництво зброї, а також програми досліджень і розробок.

В обвинувальному висновку, який подали до федерального суду Вашингтона йдеться про те, що обвинувачення висунуто проти 49-річної Крістіни Марі Чепмен із Лічфілд-Парку, українця Олександра Діденка з Києва та ще трьох іноземних громадян.

Міністерство юстиції заявило, що Діденка звинувачують у створенні фейкових акаунтів на американських платформах пошуку роботи у сфері ІТ і продажі їх закордонним ІТ-фахівцям, деякі з яких, на його думку, були північнокорейцями.

Інтернет-домен Діденка, upworksell.com, конфіскований. Ордери на обшук чотирьох будинків у США, пов'язаних із фермами з виробництва ноутбуків, контрольованими Діденком, видано Південним округом Каліфорнії, Східним округом Теннессі та Східним округом Вірджинії.

Нагадаємо, що двох українських туристів визнали винними у сексуальних домаганнях до трьох дівчат віком від 12 до 14 років у ніч на Велику Суботу. Суд грецьких Салонік призначив їм до 12 місяців позбавлення волі з відстрочкою на три роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.05.2024 22:34