Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Генсек НАТО Столтенберг заперечив плани про відправлення військ Альянсу в Україну

У НАТО немає планів посилати війська в Україну. Однак Північноатлантичний альянс і надалі допомагатиме українським військовим різними методами та засобами.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у коментарі журналістам агенції Associated Press.

"Союзники з НАТО надають безпрецедентну підтримку Україні. Ми робимо це з 2014 року та посилили її після повномасштабного вторгнення Росії. Але немає жодних планів щодо розміщення військ НАТО на території України", — зазначив він.

Таким чином Столтенберг відреагував на слова президента Франції Еммануеля Макрона, який допустив введення військ на територію України.

Виключаючи військові дії НАТО, Столтенберг сказав медівникам з AP, що "це агресивна війна Росії проти України, яка грубо порушує міжнародне право".

"Згідно з міжнародним правом, Україна, звичайно, має право на самооборону, і ми маємо право підтримати їх у відстоюванні цього права", — наголосив генеральний секретар НАТО.

НАТО як Альянс надає Україні лише нелетальну допомогу та підтримку, наприклад, медичне забезпечення, уніформу та зимове спорядження, але деякі члени надсилають зброю та боєприпаси двосторонньо або групами. Столтенберг підсумував, що будь-яке рішення про відправлення військ потребуватиме одностайної підтримки всіх країн-членів.

Нагадаємо, що цими днями в Польщі розпочалися найбільші 2024 року в Європі навчання сухопутних військ під назвою Dragon-24. У них беруть участь понад 20 тисяч військовослужбовців з різних країн Північноатлантичного альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.02.2024 12:54