Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

НАТО може ввести війська в Україну, — Макрон

Північноатлантичний альянс (НАТО) може відправити війська для допомоги Україні. Однак наразі відсутня єдина думка стосовно цього питання.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з журналістами за підсумками конференції на підтримку України.

"Відправлення західних військ у майбутньому не можна виключати, але зараз немає консенсусу щодо офіційного та схваленого відправлення військ на місця", — сказав Макрон.

Він також додав, що Росія зайняла агресивну позицію не лише проти України, але і "проти нас загалом".

"Ми почули прохання президента Зеленського про посилення нашої підтримки та переконані, що перемога над Росією має важливе значення для безпеки та стабільності в Європі", — додав французький лідер.

Водночас президент відмовився деталізувати позицію Франції з цього питання, посилаючись на "стратегічну невизначеність, яку я приймаю".

"Я абсолютно не казав, що Франція не підтримує. Я не буду знімати двозначність сьогоднішніх дебатів, називаючи імена. Я кажу, що це названо серед варіантів", — зазначив він.

Франція раніше ніколи не робила подібних заяв. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що питання про відправлення в Україну сухопутних військ не стояло на порядку денному зустрічі в Єлисейському палаці.

Однак Макрон не виключив надання допомоги в майбутньому, провівши паралелі з наданням нашій країні озброєнь.

"Багато людей, які зараз стверджують "Ніколи, ніколи", два роки тому казали: "Жодних танків, жодних літаків, жодних ракет дальнього радіуса дії". Визнаймо, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і стало метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети", — пояснив французький лідер.

Макрон також наголосив, що союзники України "не воюють з російським народом", але вони "просто не хочуть дозволити Путіну перемогти в Україні".

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон також повідомив, що західні українські партнери створили коаліцію з постачання Києву озброєння далекої дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.02.2024 07:52