Фото: "Слово і діло"

"Гроші можуть закінчитися цього місяця": Білий дім закликав Конгрес негайно затвердити допомогу для України

Білий дім закликав Конгрес Сполучених Штатів Америки негайно схвалити додаткове фінансування для України, оскільки кошти для надання військової допомоги можуть закінчитися до кінця грудня.

Про це повідомила директорка Адміністративно-бюджетного управління США Шаланда Янг у листі до лідерів Конгресу, пише Financial Times.

Вона попередила спікера Палати представників Майка Джонсона та інших конгресменів, що у США закінчуються кошти для допомоги України.

"Без дій Конгресу до кінця року в нас закінчаться ресурси для закупівлі додаткової зброї та обладнання для України та забезпечення обладнанням із військових запасів США. У нас немає чарівного горщика із фінансуванням зараз. У нас закінчилися гроші й майже закінчився час", — заявила посадовиця у зверненні до лідерів обох партій США.

За її словами, відмова Конгресу схвалити нову підтримку "поставить Київ на коліна на полі бою", а також "збільшить ймовірність воєнних перемог Росії". Вона підкреслила, що пакети американської допомоги для України вже стали меншими, проте підтримка США має вирішальне значення і не може бути замінена іншими.

"Якщо економіка України впаде, вони не зможуть продовжувати воювати, і крапка. Путін це добре розуміє, саме тому Росія зробила руйнування української економіки центральним елементом своєї стратегії – що ви можете бачити в її атаках на український експорт зерна та енергетичну інфраструктуру" — наголосила вона.

До того ж Шаланда Янг додала, що ця фінансова допомога також принесе користь економіці США.

"Хоча ми не можемо точно передбачити, які американські компанії отримають нові контракти, ми знаємо, що фінансування буде використано на закупівлі для захисту від атак на цивільних в Ізраїлі та Україні — наприклад, системи ППО, побудовані в Алабамі, Техасі, Джорджії, та життєво важливі компоненти, отримані майже з усіх 50 штатів", — наголосила посадовиця.

Нагадаємо, Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена наполягає, що допомога Україні повинна бути ухвалена разом з іншими статтями запиту щодо виділення додаткового фінансування. Наразі переговори з представниками Конгресу США тривають.

Координатор Ради національної безпеки США Джона Кірбі раніше зауважував, що у Сполучених Штатах Америки виокремили три пріоритети для зимової підтримки Збройних сил України. Йдеться про системи протиповітряної оборони та інженерне обладнання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.12.2023 15:45