Фото ілюстративне. Джерело: zmist

Київ отримає 50 млн євро на нові вагони метро: хто надасть ці кошти

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надасть столиці України кредит у розмірі 50 мільйонів євро на придбання нових вагонів метро. Це фінансування дасть змогу замінити застарілі вагони на сучасніші.

Про це повідомила прес-служба представництва Європейського Союзу в Україні.

У вівторок, 24 вересня, Європейський інвестиційний банк і київська влада підписали кредитну угоду на 50 мільйонів євро. Це відбулося у штаб-квартирі ЄІБ у Люксембурзі під час візиту туди делегації Київської міської державної адміністрації.

"Інвестиція допоможе київському метро позбутися залежності від російських запчастин. Це забезпечить стійкіший і надійніший транспорт, який критично важливий для підтримання життєдіяльності столиці. Нове фінансування дасть змогу замінити застарілі вагони на сучасні, енергоефективні альтернативи від місцевих або міжнародних постачальників", — йдеться в повідомленні.

У прес-службі додали, що до повномасштабної війни майже 80% рухомого складу київського метрополітену були російського виробництва, й понад 60% вагонів вже вичерпали термін експлуатації.

Ці 50 мільйонів є частиною більшого кредитного пакета на суму 200 мільйонів євро, затвердженого ЄІБ і доступного для Києва на модернізацію інфраструктури метро.

Початкова сума кредиту спрямована винятково на придбання нових вагонів метро для Києва. Решта 150 мільйонів євро нададуть після завершення техніко-економічного обґрунтування, також профінансованого ЄІБ, яке оцінить доцільність закупівлі нових вагонів метро порівняно з можливістю модернізації наявних. Загальне фінансування дасть змогу Київському метрополітену оновити чи замінити 120-160 вагонів.

Від початку повномасштабної війни Європейський інвестиційний банк надав Україні понад два мільярди євро на терміновий ремонт критичної інфраструктури. Також банк відіграє ключову роль у програмі фінансової підтримки ЄС для України Ukraine Facility.

Нагадаємо, в червні прес-служба Міністерства фінансів України повідомляла, що Європейський інвестиційний банк надасть Україні кошти на відновлення та модернізацію соціальної інфраструктури країни. Тоді йшлося про 100 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.09.2024 21:19